Zakonom protiv aflatoksina

Država će ove godine upotrebiti sva zakonska sredstva da ne dođe do pojave aflatoksina, izjavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 31.08.2013.

13:22

Default images

On je istakao da će štete od suše biti poznate tek kada se uđe u njive i počne berba kukuruza, ali da su procene da će rod iznositi izmeju pet tona i 5,5 miliona tona.

"Ministarstvo poljoprivrede prethodna četiri meseca sprovodi najžešće mere u regionu da spreči pojavu aflatoksina, pre svega kod kukuruza", naglasio je Golubović, dodajući da inspektori kontrolišu ceo proces proizvodnje, transposrta i skladištenja.

Ako bi ove godine došlo do stvarne ili izmišljene pojave aflatoksina, Srbija bi, kao deseti izvoznik kukuruza u svetu, bila u ozbiljnom problemu, upozorio je Golubović.

"Mi to nećemo dozvoliti", poručio je Golubović, napomenuvši da će ove godine pre berbe biti popisano i "sirovo" stanje kukuruza.

Srbija se u prvim mesecima ove godine suočila sa aferom vezanom za povećanu koncentraciju aflatoksina u mleku i kukuruzu, koja je, prema ranije iznetim procenama stručnjaka, našoj zemlji donela štetu veću od 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: