Seljačka buna protiv monopolista

Poljoprivrednici iz Vojvodine koji četvrti dan protestuju nezadovoljni otkupnom cenom ratarskih proizvoda, saopštili su da i dalje očekuju pomoć od države.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

13:07

Default images

Oni navode da je i država kriva za destabilizaciju tržišta uljarica.

Član Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Miroslav Grubanov istakao je u izjavi agenciji Beta da je do destabilizacije tržišta došlo prošle godine, kada je država zabranila izvoz uljarica.

"Time je na duže vreme uništila tržište i zbog toga mora da reaguje na naše zahteve, jer snosi deo odgovornosti za nastalu situaciju", rekao je Grubanov i dodao da je prošle godine država štitila otkupljivače i uljare da ne propadnu, "zbog čega bi ove godine trebalo da zaštiti poljoprivrednike".

On je kazao da je saglasan da "država ne treba da se meša u tržište", ali je istakao da ona ipak "mora da obezbedi tržišne uslove, što u srpskom agraru trenutno nije slučaj".

Grubanov je naveo da kilogram sojine sačme, koja je nus proizvod u proizvodnji ulja, trenutno košta 21 dinar, dok fabrike ulja poljoprivrednicima nude 24 dinara za kilogram suncokreta.

"To znači da im ulje ostane za džabe, a pričaju da nemaju zaradu i da su u teškom položaju", kazao je Grubanov.

Poljoprivrednici iz južnog Banata, koji su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, kukuruza i suncokreta počeli proteste u sredu, 28. avgusta, saopštili su danas da će do ponedeljka nastaviti da traktorima na svaka dva sata, uz sat vremena pauze, blokiraju novi put Pančevo-Beograd i put Pančevo-Jabuka.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar trgovine Rasim Ljajić, s kojima su poljoprivrednici juče razgovarali, poručili su da država ne određuje cene proizvoda, pa ni otkupne cene useva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: