Građani srljaju u minuse

Iznos nedozvoljenog minusa u bankama za samo mesec dana porastao je za 432,5 miliona dinara, što je oko 3,8 miliona evra.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 23.08.2013.

21:31

Default images

"Najsvežiji“ podaci Kreditnog biroa pokazuju da je tokom jula meseca 17.970 građana otvorilo nove tekuće račune u bankama, dok je, istovremeno, broj računa „u crvenom“ porastao za 25.275.

Korisnici tekućih računa u bankama, a trenutno ih ima više od 4,55 miliona, imaju odobren dozvoljeni minus, „težak“ 46,59 milijardi dinara. S obzirom na to da u opštoj besparici pozajmice sve teže vraćamo, ne čudi podatak da je za samo mesec dana povećano i kašnjenje u namirivanju ovog duga, pa je sada u nedozvoljenom minusu 290.395 tekućih računa, zbog duga od 4,24 milijarde dinara. Iako prevladava mišljenje da gotovo svi vlasnici tekućih računa uveliko koriste i dozvoljene minuse, podaci iz banaka govore da su građani i te kako obazrivi kod ove vrste pozajmica.

"Oko 30 odsto klijenata koji imaju otvoren tekući račun kod Komercijalne banke redovno koriste i pozajmicu", kaže, za „Novosti“, Ljiljana Milošević, zamenik direktora sektora poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

"Naši klijenti su u najvećem broju slučajeva uredni u korišćenju pozajmice po tekućem računu".

One predstavljaju jedan od najatraktivnijih proizvoda banke, s obzirom na jednostavnu proceduru odobravanja, kao i komforne uslove korišćenja. Kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje iznosi 31,75 odsto na godišnjem nivou, ali se taj procenat obračunava i plaća samo na iznos iskorišćenih sredstava.

Klijenti ove banke, koji imaju otvoren tekući račun, mogu da podnesu zahtev za dobijanje dozvoljenog minusa već nakon uplate prve zarade i mogu da je, prema rečima naše sagovornice, ukinu kada god požele.

Slična situacija je i u Kredi agrikol banci.

"Od svih klijenata koji imaju otvorene tekuće račune u Kredi agrikol banci, jedna trećina se odlučila za korišćenje prekoračenja po tom osnovu, što znači da preostale dve trećine klijenata nema dozvoljeni minus i da se odlučuju da na drugačiji način upravljaju svojim finansijama", pojašnjava, za „Novosti“, Raško Tomašević, direktor marketinga i komunikacija ove banke.

On ističe da u poslednje tri godine nema tendencije porasta kašnjenja po osnovu dozvoljenog minusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: