Hrana jeftina, ali su plate niske

Beograd -- Hrana u Srbiji je, sudeći prema evropskoj statistici, 30 odsto jeftinija nego u EU. Ali, zato je prosečna plata tri puta manja nego kod Evropljana.

Izvor: Novosti
Podeli

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama, pokazuju najnoviji podaci 'Eurostata'

U regionu, hrana je od naše jeftinija samo u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a skuplja je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Po zaradama, međutim, „bežimo“ jedino Makedoncima.

Za ostalima zaostajemo znatno više nego cenovnici naših trgovina. Crna Gora ima 58 odsto, a Bugarska 49 odsto evropskog proseka kupovne moći. Makedonija je, pokazuju podaci „Eurostata“, najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga i po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44, a Srbija na 53 odsto proseka cena EU.

Evropska statistika potvrđuje da su cene hleba, mesa i žitarica u našoj zemlji tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, a alkoholnih pića na 78 odsto.

Cene obuće, odeće i elektronike u Srbiji su blizu proseka Evropske unije (EU) i više su nego u većini zemalja regiona.

Sudeći prema poslednjim podacima evropske statistike, prosečan građanin Srbije ipak ne živi tako loše. Njihov izveštaj pokazuje da kupujemo gotovo najjeftiniju hranu na Starom kontinentu. Ali, naši građani imaju i tri puta niži standard, od proseka EU, jer su za toliko niža i primanja.

Među svih 37 zemalja, Švajcarska pokazuje najviši nivo cena za meso i ribu, dok Norveška ima najveće cene mlečnih proizvoda, hleba i žitarica, pokazuju podaci „Eurostata“. U okviru EU, u Danskoj je najskuplje meso, kao i u Austriji, takođe i riba, hleb i žitarice, dok stanovnici Kipra najskuplje plaćaju mleko, sir i jaja.

Makedonija je najjeftinija za hleb i žitarice, dok Albanija ima najniže cene mesa. Među zemljama članicama EU, najniži nivo cena za skoro sve potkategorije ima Poljska, osim hleba i žitarica koje su najjeftiniji u Bugarskoj.

strana 1 od 311 idi na stranu