Šeik kupio hotel na Kopaoniku

Beograd -- Prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan početkom jula je kupio hotel “Jugobanke” na Kopaoniku, saznaje list “Blic”.

Izvor: Blic
Podeli

Prema saznanjima ovog beogradskog dnevnog lista, sredinom septembra će u Beogradu Vlada Srbije potpisati tri nova ugovora sa kompanijama iz Abu Dabija.

Očekuje se da tim povodom u Srbiju dođe i princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, koji je, prema saznanjima “Blica”, početkom jula kupio hotel “Jugobanke” na Kopaoniku. Ovaj objekat, u neposrednoj blizini žičara, princ prestolonaslednik video je pre nekoliko meseci kada je posetio Kopaonik.

Kako je “Blicu” nezvanično rečeno, hotel je kupio lično, ali ne namerava da ga pretvori u rezidenciju, već bi, izuzev kada on dolazi, objekat bio otvoren za goste. ”Blic“ nije uspeo da sazna za koliko je hotel prodat.

Kako je potvrđeno ovom listu, u septembru bi trebalo da se ozvaniči rad Istraživačkog centra za visoke tehnologije kompanije ”Mubadala Development“, a taj centar nalazio bi se na jednom delu zemljišta današnjeg PIK-a Zemun. Druga faza ovog projekta – izgradnja fabrike poluprovodnika - trebalo bi da bude realizovana u narednim godinama i zavisi isključivo od sposobnosti naše Vlade da obezbedi dovoljno stručnog kadra.

Drugi sporazum koji bi trebao da bude potpisan za mesec dana jeste onaj koji se odnosi na gradnju nove fabrike koja bi proizvodila delove za avione ”Erbasa“ i ”Boinga“.

Treći sporazum odnosi se na ulaganja i gradnju turističkih kapaciteta u Srbiji. Ovaj dokument bio bi potpisan sa kompanijom “Mubadala ril estejt end infrastrakčr” (Mubadala Real Estate & Infrastructure - MREI).

Za početak bi se saradnja odvijala na obnovi turističke infrastrukture u Srbiji, pre svega u planinskim centrima poput Kopaonika ili Stare planine. Zainteresovani su i za gradnju hotela na mestu gde se danas nalazi bombardovana zgrada Generalštaba, ali i za projekat “Beograd na vodi“.

Agencija: Hotel kupila Direkcija za imovinu

Kako je rečeno je danas agenciji Beta u Agenciji za osiguranje depozita koja vodi stečaj Jugobanke, ovaj hotel prodat je Direkciji za imovinu Srbije za skoro 2,1 milion evra, što je 60 odsto manje od cene koju je procenio sudski veštak.

Prodaja je obavljena neposrednom pogodbom, a kupoprodajni ugovor je potpisan u julu izmedju suvlasnika hotela i Direkcije za imovinu Srbije.

Suvlasnici tog hotela su bili Jugobanka iz Beograda, Jugbanka iz Kosovske Mitrovice, Alfa banka, firma Kop star iz Beograda i NLB banka iz Beograda.

Prethodno je bilo pet pokušaja prodaje hotela Jugobanke na Kopaoniku, i to tri puta licitacijom i dva puta tenderom.

"Odmaralište na Kopaoniku je prodato Direkciji za imovinu s ciljem da ga Direkcija proda zainteresovanom strateškom investitoru u turisticke kapacitete Srbije", rečeno je Agenciji za osiguranje depozita.

Po pisanju današnjeg "Blica", hotel Jugobanke na Kopaoniku kupio je prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan koji ne namerava da hotel pretvori u rezidenciju, već će biti otvoren za goste, izuzev kad on dolazi da boravi na Kopaoniku.

U Direkciji za imovinu Srbije Beti danas nisu mogli da potvrde informaciju da je hotel kupio šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, navodeći da je direktor Direkcije na odmoru.

Vesti

strana 1 od 9228 idi na stranu