Prvi Krstićev radni dan (VIDEO)

Beograd -- Dan posle dogovora prvog potpredsednika Vlade i Lazara Krstića da prihvati mesto ministra finansija, budući šef finansija već vodi razgovore o Vladi.

Izvor: B92
Podeli

Glavna tema je vizija kako bi Srbija trebalo da izgleda u narednim godinama. Stručna javnost kaže da Krstića očekuje veliki posao ali da mu je za rezultate potrebna politička podrška i stabilnost.

Prvi dan u Vladi budućeg ministra finansija i upoznavanje sa novinarima. Za posao koji ga čeka Lazar Krstić, kako kaže u izjavi za državnu televiziju, očekuje političku podršku kako bi se promenio negativan trend kojim je išla naša ekonomija.

"Ne radi se tu samo o planu mera radi se o viziji, razgovaramo o tome kako bi Srbija mogla da izgleda za 5 godina šta može da se učini i gde mi možemo zapravo da budemo. Onda cemo iz toga izvući, sa tim proveriti ove mere o kojima pričamo", rekao je Lazar Krstić.

Susret sa Krstićem

Novinarka B92 je imala priliku da novog ministra finansija pita o kako mu je bilo prvog dana na poslu.

"Nije prvi dan, još uvek. Bilo je odlično", odgovorio je kratko Krstić.

U ekonomskom savetu SNS-a, najjače stranke vladajuće koalicije, kažu da će budući šef državne kase svoj program predstaviti u narednim danima. Deo njegovog programa biće i nedavno usvojene ekonomske mere Vlade.

"Uvođenje finansijske discipline, uravnoteženje javnih finansija i radikalni raskid sa postojećom ekonomskom politikom. Taj program predvidja najpre uravnoteženje javnih finansija, odnosno uravnoteženje rashodne i prhodne strane budžeta, i da će to zaista biti težak posao. Krstićev program predvidja sprovodjenje nedavno usvojenih vladinih ekonomskih mera, koje podrazumevaju reformu javne uprave, bolju poresku disciplinu, privlačenje stranih investicija, oslobadjanje privrede velikih nameta..." , naveo je Dželetović.

Stručnjaci kažu da ministrstvo finansija u narednom periodu očekuju krupni potezi i mere. Posla je mnogo, od reformi javnih preduzeća do pomoći izvozno orijentisantisanoj privredi.

"Najpre treba definisati stručni tim koji bi se pozabavio reformama i samom kooridinacijom reformi. Iz toga bi trebalo da proizađe koncepcija reformi, koncepcija reforme javnog sektrora i konsolidacija trajne konsoldiacije javnih finansija. Treći zadatak za koji mislim da je imperativan je otpočinjanje razgovora sa MMF-om o mogućnostima da se dobije jedan aranžman koji bi morao da bude aranžman koji otavar mogućnost reprogama javnoga duga", kaže Miladin Kovačević, saradnik MAT-a.

Konkretne rezultate nije realno očekivati preko noći. Osim političke podrške, jedan od važnih preduslova biće i politička stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 311 idi na stranu