Niko nije nadležan za "kroksice"

Jedna nemačka laboratorija objavila je rezultate istraživanja koji govore da kopije "kroks“ papuča sadrže hemijski koktel koji je visoko kancerogen.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 08.08.2013.

09:46

Default images

Najpopularniji model gumenih papuča u svetu mogao bi da bude uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jedna nemačka laboratorija objavila je rezultate istraživanja koji dokazuju da kopije "kroks“ papuča navodno sadrže kancerogene materije.

B92 je pokušao da sazna da li opasnih gumenih papuča ima i u Srbiji i ko je nadležan da to proveri.

Udobne, vodootporne i jeftine - ali možda i opasne. Imenom originalnog američkog modela nazvane su sve kopije, ali za razliku od originala, lažne "kroksice" navodno mogu da naprave ozbiljan zdravstveni problem.

Na Saboru trubača u Guči - trenutno najposećenijem mestu u Srbiji - sluša se truba, nose se papuče i ne brine se mnogo o zdravlju:

"Čito sam u novinama, ali ne strepim."

"Namerno nosim."

"Rak mogu da dobijem od raznih stvari. Pogledajte samo primer Majkla Daglasa."

Penastu gumu od koje su papuče napravljene proučavala je nemačka laboratorija koja je u šest od deset modela različitih proizvođača i različitih cena našla materije opasne po zdravlje.

Da li lažne "kroksice" mogu da izazovu rak, a prave alergiju, odnosno kakvog su kvaliteta popularne gumene papuče, u Srbiji je nemoguće utvrditi pošto se ne zna ko je tačno nadležan.

Postojeći tehnički propisi iz oblasti kože, proizvoda od kože i obuće ne propisuju proveru prisustva hemikalija koje predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu prilikom uvoza i puštanja u promet, poručuju iz Jugoinspekta. A u Ministarstvu trgovine tvrde da domaće tržište funkcioniše po svetskim standardima.

"Na evropskom tržištu, danas je najpoznatiji tkz. 'RAPEKS' sistem za razmenu brzih informacija o nebezbednim industrijsko neprehrambenim proizvodima u koje spada obuća. Svakodnevno, nedeljno i mesečno se prate od strane tržišne inspekcije informacije objavljene na 'RAPEKSU' o nebezbednim proizvodima... Do danas za papuče ili klompe 'kroks' koje su namenjene za odrasle i decu i koje su vrlo popularne na evropskom i na našem tržištu nemamo zvaničnih informacija preko sistema za razmenu brzih informacija da su nebezbedne", saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, međutim, upozorava da u Srbiji još nema odgovarajuće kontrole kvaliteta robe koja ulazi na tržište, kao i da je gašenje Agencije za hemikalije samo pogoršalo stvar.

"Normalno da su 'krokserice' svetski poznate, i sve što je poznato Kinezi odmah naprave. Danas ne može niko da sa sigunošću tvrdi potrošačima da one od 300 dinara i 3.000 koje liče na original u nekom butiku, da su one original. Ne postoji takva kontrola, prvenstveno hemijskog satsvata", navodi on.

Nemanja Nikolić iz firme "Invilla“, koja je uvoznik "kroks“ obuće za Srbiju, izjavio je za "Blic" kako se "kroks“ originali mogu naći samo u radnjama koje prodaju ozbiljne brendove, a nikako u kineskim radnjama i na pijacama.

"Originali treba da su napravljeni od patentiranog materijala 'kroslajt', koji nije ni plastika ni guma, već pena. Sitne granule pene se tope i stavljaju u kalup, na svakom paru papuča ima deklaracija, a kopije su napravljene od topljene plastike", kaže Nikolić i demantuje navode nemačkog instituta, napominjući da su materijali ispitani i testovi odrađeni.

U nedostatku domaćih stručnjaka jedini savet moguće je dobiti od stranih.

Iz nemačke laboratorije koja je uradila istraživanje poručuju da se opasni gumenjaci mogu prepoznati po jakom mirisu već pri samoj kupovini, a kao najsigurniju zaštitu nemački naučnici preporučuju čarape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: