Dačić: UAE ulažu više od mlrd. €

Premijer Srbije Ivice Dacić očekuje da investicije iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) dostignu nekoliko stotina miliona, a možda i više od milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

15:58

Default images

"Svega ovoga ne bi bilo da osim ekonomskih interesa nemamo i izuzetno prijateljske odnose sa UAE zahvaljujući ličnom angažovanju šeika Muhameda, kao i njegovih kontakata sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i svima nama u vladi", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je, posle potpisivsnje memoranduma o saradnji predstavnika Vlade Srbije i kompanije "Global kepital Advajzors menadžment" (GCAM) iz UAE, rekao da Vlada Srbije želi sa Emiratima da ostvari što bolju, svestraniju i kvalitetniju saradnju i dodao da su u tom smislu prvi koraci napravljeni, između ostaog, i sa komapnijom El Dahra.

"Kao što ste videli uspešno i kvalitetno smo završili posao sa Etihadom, danas se potpisuje ovaj ugovor, a Mubadala je takođe izrazila interesovanje za zajedničko ulaganje... Ima još ideja i projekata o kojima ne bi da govorimo dok sve ne pripremimo do kraja", rekao je Dačić.

Sve to su, dodaje premijer, projekti vredni nekoliko stotina miliona, a možda i više od milijarde evra.

"To je značajno jer je nagoveštaj da može doći do krupnih investicija u Srbiji", rekao je Dačić podsećajući da su investicije UAE u različitim oblastima ekonomije, odnosno privrede.

Ovo je dobar nagoveštaj velikih projekata u zajedničkom interesu, zaključio je premijer Srbije.

Lađevci, stanogradnja, turizam, autoputevi...

Ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić, i prvi čovek kompanije "Global kapital advajzers menadžment", Arun Ramsvarupdži Pančarija, prethodno su potpisali Memorandum o saradnji kojim se predviđa investiranje te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.
(Tanjug)
Ilić je rekao novinarima da je reč o ulaganjima kompanije GCAM u projekte kao što su Kargo centar Lađevci, stanogradnja, turizam, autoputevi i agrobiznis.

Te investicije će, kako je objasnio, biti realizovane kroz zajedničko finansiranje putem Fonda u koji će ova kompanija iz Emirata uložiti prvih 10 do 15 miliona evra.

Prema rečima Ilića, najpre će biti izrađene kvalitetne studije i projektna dokumentacija, nakon čega će početi i realizacija projekata.

"Nećemo realizovati političke projekte, već one koji donose profit i sami se isplaćuju", rekao je Ilić, dodajući da su za to potrebne kvalitetne studije i projekti.

Ilić je ukazao da je se pregovori sa kompanijom iz Emirata vođeni već nekoliko meseci i da će početna sredstva u Fondu biti uložena u studiju izvodljivosti o saradnji.

Arun Ramsvarupdži Pančarija je rekao da će ta kompanija, koja se bavi i investicionim bankarstvom, uložiti mnogo veća sredstva u projekte u Srbiji tokom narednog perioda.

On je kazao da im je čast što im je Vlada Srbije ukazala poverenje i najavio da će biti formiran Mešoviti nadzorni odbor sa predstavnicima obe strane koji će pratiti realizaciju projekata.

Prema rečima Aruna Pančarija, proces ulaganja UAE u projekte u Srbiji biće potopuno transparentan. On je takođe rekao da će u realizaciju tih poslova biti uključeno više izvođača radova.

Čelnik kompanije iz Emirata je izrazio uverenje da će saradnja između Srbije i njegove zemlje biti nastavljena uspešno kao i do sada.

Od 17. februara ove godine, kada je potpisan međudržavni ugovor o saradnji između Srbije i UAE, Ministarstvo građevine je imalo seriju razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment u cilju istraživanja mogućnosti za investiranje u oblasti infrastrukture i građevinarstva u Srbiji.

Posla ima, ali nema firmi

Ministar Ilić rekao je i da njegovo ministarstrvo ima potpisanih ugovora i predugovora u vrednosti od 1,4 milijarde evra, ali da problem predstavlja to što mali broj firmi može da se javi na tender.
(Tanjug)
Ilić je rekao da dobri projekti i planovi postoje vezano za građevinsku industriju u Srbiji.

On je pred sutrašnji Dan građevinara rekao da je urađen dobar projekat urbane komasacije koja će ići u zakon, a koja će omogućiti da se zaposli mnogo više radnika u toj oblasti.

Ilić je napomenuo i da se završavaju projekti beogradskog naselja "Stepa Stepanović", da se radi naselje "Ivan Ribar", Koridor 11, da počinje izgradnja socijalnih stanova, kao i da su pred potpisivanjem dve velike koncesije.

"Posla ima, nemote reći da nema, problem je što mali broj firmi može da se javi na te tendere, jer nema dovoljno kapaciteta", rekao je Ilić.

On je rekao da je potrebno, a u to se uključila i Privredna komora Srbije, stvaranje konzorcijuma, kao i to "da se ne obaraju tenderi za najmanju sitnicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: