Bačević: Studija za kanal pri kraju

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je da je izrada studije izvodljivosti projekta kanala Velika Morava pri kraju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

17:09

Default images

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati koji se tiču mogućnosti realizacije tog projekta, su ohrabrujući.

Bačević je na javnom slušanju o projektu Velika Morava u Skupštini Srbije, rekao da je urađeno 95 odsto studije izvodljivosti i da se očekuje da će ona biti vrlo brzo završena, jer nedostaju samo podaci koji se tiču nautičke karte Morave.

On je istakao da ne postoji nijedan razlog zbog koga bi Srbija sada trebalo da odsutane od ovog strateškog i nacionalnog projekta, najvećeg, koji je Srbija ikada imala.

"Sve velike ideje u istoriji čovečanstva nailazile su uvek na otpore, pa i ova. Ne može niko da nas uveri da je ovo loš projekat", rekao je Bačević i dodao da Srbija nema nameru da se zadužuje za njegovu realizaciju i da bi koncesija bila najbolje rešenje za sprovođenje tog velikog posla.

On je poslanike Skupštine Srbije pozvao da ne budu žrtve spekulacija da je reč samo o plovnom putu i naglasio da to on nikada nije rekao.

Izgradnja tog kanala omogućila bi i čuvanje od poplava oko 80.000 hektara najplodnijih poljoprivrednih površina uz Moravu, izgradnja najmanje pet hidroelektrana za proizvodnju struje duž tog plovnog puta, stvarili bi se i uslovi za razvoj turizma, zaustavio bi se proces odumiranje sela u moravskom slivu, uredila obala i zaštitila životna sredina.

On je ocenio da je otežavajuća okolnost što je to skup projekat, da od nas zavisi da li, kojom dinamikom i šta od nabrojenih stvari želimo da realizujemo.

Bačević je dodao da tako veliki multifunkcionalni projekat može da obezbedi jeftin novac iz inostranstva, a da Srbija trenutno, u ekonomskoj krizi kao što je ova, ne može da realizuje ni znatno manje projekte i da se zato ozbiljno razmišlja o koncesiji, ali da je pre svega potrebno sačekati razultate studije izvodljivosti.

"Niko posle toga neće Srbiji oteti Moravu, staviti je na leđa i odneti u Kinu", kazao je Bačević.

Srbija, kako je ukazao, preko ovog projekta može da valorizuje svoj geografski položaj, da se približi zapadnoj i centralnoj Evropi, da se poveže sa južnopm Evropom i dalje preko Mediterana sa ostatkom sveta.

Ministar je napomenuo da iza tog projekta stoji Vlada Srbije, koja ga je jednoglasno ovlastila da potpiše protokol za izradu studije izvodljivosti sa kineskim partnerima, kao i da ga podržavaju predsednik Tomislav Nikolić, kao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

On je rekao da očekuje da će i Makedonija i Grčka ući u taj posao ako njihova studija izvodljivosti pokaže opravdanost projekta.

Predsednik Odbora za privredu Skupštine Srbije Aleksandra Tomić rekla je da tako velike i geostrateški značajne projekte, kao što su "Kanal Morava" i gasovod "Južni tok" treba podržati, jer će time Srbija ojačati privrednu poziciju u regionu i Evropi.

Poslanik DS-a Aleksandar Senić rekao je da je za brodove veće nosivosti potrebna dovoljna količina vode i da Morava nema dovoljno vode za to, jer je leti tokom suše dotok vode na Moravi samo 1,2 metra kubna u sekundi.

Problem je i to, kako je rekao, što se radi o bujičnoj reci koja u prolećhe ima dotok od oko 700 metara kubnih u sekundi, kada ta voda vuče ogromne količine nanosa i erozivnog materijala, što može da stvara probleme.

Senić je kazao i da su procene da bi zbog toga održavanje tog kanala koštalo oko 500 miliona evra godišnje, ali i dodao da bi on, kao hidro inženjer podržao taj projekat, koji košta između 10 i 15 milijardi evra, ako bi se za njega obezbedila donacija ili koncesija.

Bačević je odgovorio da najnoviji podaci pokazuju da se ne radi o tako malom dotoku vode na Moravi, kao i da jeste reč o bujičnoj reci, ali da se može preduprediti da erozivni materijal ne dođe do korita reke.

Poslanik LDP-a Radmila Gerov kazala je da i postojeći kanali za navodnjavanje Vojvodini stoje zapušteni i neiskorišćeni.

Na skupu je rečeno da bi ukupna dužina kanala bila 650 kilometara, vodni pad oko 812 metara i da je neophodno izgraditi 58 prevodnica i pet liftova.

Plovnim kanalom Morava, otvorio bi se preko Vardara izlaz na Egejsko more, a sam projekat bi, prema ranijim izjavama zvaničnika, bio veliki i značajan kao sistem Rajna-Majna-Dunav, Odra-Visla ili Sena i Rona.

Ministar Bačević je početkom ove godine u Pekingu u ime Vlade Srbije potpisao sa kineskom kompanijom "Čajna gezuba korporejšn" protokol za izradu studije opravdanosti izgradnje "Kanala Morava".

Delegacija te kineske kompanije je ranije boravila u Srbiji 15 dana i prikupila svu tehničku dokumentaciju za taj projekat, ocenivši da je izgradnja "Kanala Morava" izvodljiva, iako postoje određene infrastrukturne prepreke, koje mogu da se reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: