Ilić: I hrast i auto-put

Beograd -- Problem hrasta koji se našao na auto-putu kod mesta Savinac biće rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom.

Izvor: RTS
Podeli

Drvo će redovno dobijati vodu iz veštačkih izvora, rekao je ministar Velimir Ilić za RTS.

Problem ne bi postojao da su nadležni na vreme ukazali na hrast, istakao je Ilić.

"Asflat će biti potpuno odvojen jednim betonskim armiranim nosačem tako da asfalt ne ošteti žile, a ni žile asfalt", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, na taj način će se izbeći moguća oštećenja autoputa.

"Napravićemo veliku pasarelu sa obe strane, da suve grane ne bi padale na autoput, i da ne bi ugrožavale saobraćaj. Pasarelom će moći da se dolazi do hrasta a pasarela će ujedno biti i zaštita od hrasta", objasnio je ministar.

Kako je rekao, hrast će štititi i debela staklena ploča koja će davati svetlost i koja će biti brana od izduvnih gasova.

"Ne možemo stazu da promenimo jer izlazimo iz mosta. Urađeni su svi stubovi i svi mostovi, mi smo poslali eksperte i oni danima gledaju projekat, angažovali smo i stručnjake spolja", rekao je Ilić.

Ilić je istakao i da će postojati zaštita čeličnom oblogom oko hrasta i ponovio da će sva zemlja i žile biti zaštićeni.

Ministar kaže da će učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da hrast ostane na tom mestu i da mu je drago što i vlada insistira na tome i što je i vicepremijer Aleksandar Vučić tražio od njega da učini sve što je moguće.

Ipak, Ilić je istakao da oni koji guraju priču o ostanku hrasta "nisu učinili ništa do sada" i da niko nije pomenuo hrast kada je usvajan prostorni plan za gradnju autoputa. Kako kaže, svi kulturni spomenici, crkve, manastiri i domovi kulture su zaštićeni i nije ugroženo nijedno groblji i nijedan značajan objekat.

Ističući da tada hrast niko nije pomenuo, Ilić je rekao da su i vlasnicima zemlje plaćeno to drvo.

Kako kaže, saglasnost na projekat dali su i sudski veštaci, Zeleni, lokalna vlast, Skupština Srbije i Spomenici kulture, a ceo problem bio bi izbegnut da je neko ranije pomenuo hrast kod Savinca.

"Nadležni neka se pitaju što ranije nisu reagovali, a ovi što se okupljaju kod hrasta, nema potrebe više da se okupljaju jer ćemo učiniti sve da hrast ostane", rekao je Ilić.

Ministar je istakao da finansije neće biti problem i da će se autoput raditi i da će hrast ostati pa "koliko košta da košta", i da je to stav i Vlade i države i predsednika.

"Na ibarskoj se gine svakodnevno, ljudi jedva čekaju autoput ali ćemo učiniti sve da u nemogućim uslovima hrast ostane", najavio je Ilić.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji vlade Ilić je rekao da sa njim niko o tome nije razgovarao i da je ovih dana bio na putu.

"Razgovaraćemo o tome, sve što Vlada smatra da treba da učinim ja ću učiniti kao što je uvek i bilo", rekao je Ilić.

strana 1 od 306 idi na stranu