Jesmo li zaista nikad bliže metrou?

U francuskoj kompaniji "Ežis" za "eKapiju" kažu da su spremni za nastavak realizacije projekta beogradskog metroa. Predviđen sistem sličan metrou u Lionu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

17:11

Default images

Iako je ideja beogradskog metroa oživljavana nekoliko puta, čini se da je poslednji pokušaj i najizvesniji, piše portal "eKapija".

Izgradnja tog kapitalnog objekta, koji je kao prioritetan određen još sedamdesetih godina prošlog veka, trebalo bi da počne najkasnije za dve godine, najavio je početkom nedelje gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Ako budemo imali podršku države Srbije, čija je garancija neophodna za ovako veliki posao, radovi na prvoj liniji od Novog Beograda do Vukovog spomenika mogu početi za 24 meseca", rekao je Đilas u Skupštini Beograda.

Prema njegovim rečima, na osnovu međudržavnog sporazuma Francuska će finansirati vozove i elektropremu za metro, a građevinski radovi biće plaćeni kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Đilas se sredinom sedmice u Lilu sastao sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom".

Pri tom je dogovoreno da će pomenute kompanije obaviti neophodne pripreme kako bi sve bilo spremno da u septembru započnu izradu idejnog projekta prve linije Beogradskog metroa.

"Idejni projekt treba da bude završen za 11 meseci i na osnovu njega mogli bi da budu raspisani tenderi za izgradnju Beogradskog metroa", saopšteno je iz Gradske uprave.

Studija kompanije "Ežis", usvojena u novembru 2012. u Skupštini grada, razrađuje više scenarija kada je reč o tehničkim karakteristikama određenih deonica i njihovu cenu gradnje.

Studija daje smernice ka izradi plana prve linije metroa, koja bi trebalo da bude duga 14, a ukupna dužina čitavog metroa bila bi 41 kilometar.

Studija je pokazala da bi maksimalni kapacitet ovog sistema bio 18.000 putnika u vršnom satu sa vozilima dužine do 70 metara, a čak 24.000 u vršnom satu sa vozilima od 90 metara.

Prema tom dokumentu, prva linija bi išla od Ustaničke do Tvorničke ulice u Zemunu, u dužini od 12,2 km s dodatkom tehničkog dela koji će voditi od depoa u Bulevaru Zorana Đinđića do Bloka 66, dužine do 2,6 km.

U Gradu očekuju formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici Francuske i Srbije i grada Beograda, što je preduslov za nastavak realizacije druge faze francuske donacije. Takođe, započeta je priprema podataka za bliže definisanje trase i pojedinosti druge linije metroa.

Beogradski metro najsličniji sistemu u Lionu

Da su i francuske kompanije uverene u nastavak realizacije projekta beogradskog metroa saznala je i novinarka portala "eKapije" koja je početkom juna bila na studijskom putovanju u Francuskoj, u organizaciji Ambasade Francuske u Beogradu.

"Naša kompanija sa optimizmom gleda na nastavak realizacije projekta metroa u Beogradu. Drugu fazu našeg posla, tačnije izradu idejnog projekta bi trebalo da počnemo za nekoliko meseci najkasnije do kraja 2013", izjavio je tada za "eKapiju" regionalni direktor "Ežisa" za Balkan Vensan Lapuble.

Francuska kompanija dlučila se za drugačije rešenje od kompanija koje su nekoliko godina ranije predlagale "laki šinski sistem" za beogradski metro.

"Tražili smo srednje rešenje između tramvaja i 'teškog' metroa. Za metro u Beogradu je bilo malo teže naći odgovarajuća rešenja zbog raznovrsnog reljefa grada. Ako uporedimo sa Francuskom, beogradski metro će biti najsličniji sa sistemom koji postoji u Lionu", naveli su u "Ežisu".
Metro na vijaduktu u Bulevaru Zorana Ðinðiæa (www.beobuild.rs)
Nakon posete gradonačelnika Đilasa Francuskoj, gotovo je izesno da će i francuska kompanija "Alstom" učestvovati u realizaciji beogradskog metroa. Sa tom kompanijom je grad Beograd još krajem 2011. potpisao Memorandum o razumevanju, a "Alstom" u čijoj je fabrici proizveden svaki četvrti metro u svetu, mogao bi da isporuči vozila i električnu opremu i za naš metro.

U sedištu te kompanije u Francuskoj "eKapija" saznaje da očekaju učestvovanje u ovom projektu, ali da tome treba da prethodi završetak druge faze projekta i dogovor o finansiranju između Grada Beograda i Vlade Francuske.

Kako je ranije najavljivano, prva linija bi trebalo da krene 2017. Međutim, zbog pomeranja rokova, vožnju metroom u Beogradu ne bi trebalo očekivati pre 2019. i to ako uskoro bude odlučeno o realizaciji druge faze.

Politika uvek preča od razvoja

Nedostatak političke volje se obično navodi kao jedan od glavnih razloga za ranija odustajanja od beogradskog metroa. Izgradnja tako obimnog projekta traje više od jednog mandata, podseća "eKapija" i citira učesnika jednog internet foruma koji je napisao da se "kopanje pod zemljom ne vidi, a most izbi oči biračima".

Smenjivali su se projekti modernizovanih tramvaja, klasičnog tramvaja, klasičnog metroa i lakog šinskog prevoza. Sva rešenja su imala svoje dobre i loše strane, ali zajednička karakteristika svakog od njih je ta da ni jedan nije počeo da se gradi.

Do posle Drugog svetskog rata Beograd nije imao mnogo stanovnika pa za metro nije ni bilo potrebe. Krajem 60-tih je objavljena studija prvog celovitog koncepta metroa, kojom je rukovodio Savo Janjić, projektant beogradskog železničkog čvora.

Miodrag Ferenčak, poznati beogradski urbanista, kaže u razgovoru za "eKapiju", da je taj projekat bio koncept sa tri kraka koji su se sretali na Trgu Republike.

"Takav koncept deluje logično ali nije izvodljiv jer bi najbolje praktično rešenje trebalo da bude sistem direktnih linija koje bi bile svaka za sebe i na krajevima imale svoje depoe. Sa promenom Urbanističkog plana 1971. godine trebalo je predlagati ideje za metro. U Srbiji se tada niko nije razumeo u metroe, pa je britanska kompanija uradila studiju izvodljivosti i prema njima metro je postojao samo na starom gradu", objašnjava sagovornik "eKapije".

Ferenčak kaže da ta studija nije usvojena odnosno Generalni urbanistički plan je usvojen sa posebnim amandmanom da saobraćajni javni sistem ostane otvoreno pitanje.

"Ta naizgled bezazlena rečenica je dovela do današnje situacije. Da smo usvojili strategiju Engleza možda bismo danas imali metro", ocenjuje Ferenčak.

Ideja za metro koji slovi za "teški" javila se početkom osamdesetih, ali od tada se grad Beograd usmerio na izgradnju beogradskog železničkog čvora i stambenu izgradnju pa nije bio spreman da ulaže u metro.

Bile su razne polemike do devedesetih. Akademik Žeželj je radio novu studiju. Predložen je koncept "lakog" metroa, prema kojem bi bio očuvan postojeći sistem tramvajskih linija ali bi se u centru grada saobraćaj odvijao pod zemljom. Međutim, ni od te studije nije bilo ništa.

Kada je rađen novi Urbanistički plan 2003. pitanje metroa je ponovo aktuelizovano. Studija reorganizacije gradskog prevoza poverena je francuskoj kompaniji "Sistra". Od tri linije koju je francuska kompanija predvidela, jedna linija je ušla u Generalni urbanistički plan. "Sistra" je predložila "laki metro", a prema mišljenju stručnjaka njihov projekat je bio previše skup.

Nakon njih, na red su došli Španci, tačnje firma "Ineko" u saradnji sa "Juginusom" dobija tender da razradi prvu liniju od Ustaničke do Tvorničke ulice ali njihov idejni projekat nije usvojen.

"Ežisova" vizija beogradskog metroa

Od 2010. Beograd pregovara sa Francuskom o beogradskom metrou. Vlada Francuske je finansirala izradu studije koju je uradila kompanija "Ežis", a sada se očekuje izrada idejnog projekta.

Osim prve linije od Ustaničke do Tvorničke, dugoročno studija predviđa još dve linije i to: Petlovo brdo-Slavija-Karaburma-Mirjevo i Petlovo brdo-Tvornička (preko novog mosta na Adi).

Takođe je u budućnosti ostavljena mogućnost produženja linije iza Tvorničke ulice do Galenike, kao i od Ustaničke do Malog Mokrog Luga.

Detaljno je razrađen i tzv. 1b krak prve linije ka depou i bloku 45 koji bi takođe u budućnosti bio produžen do Aerodroma "Nikola Tesla".
Mapa linija beogradskog metroa (www.beobuild.rs)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: