Autoprevoznici traže poskupljenje

Udruženje autoprevoznika Srbije najavilo protestnu vožnju kao upozorenje pored generalni štrajk, piše Danas.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

11:19

Default images

Transport nema status stateške delatnosti niti se cene u toj oblasti nalaza na spisku koji kontroliše država, ali Udruženje autoprevoznika Srbije ipak očekuje formiranje jedinstveniog cenovnika, piše list Danas.

"U slučaju da kompanije u Srbiji, među njima i one čije žito prevozimo, ne ispune naše zahteve za realne cene transportnih usluga, bićemo prinuđeni da u utorak 2. jula organizujemo protestnu vožnju u više gradova u zemlji, a na taj čin smo se odlučili jer je egzistencija transportnih firmi zbog niskih cena u potpunosti ugrožena. Ako zahtevi ni tada ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk", izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vladimir Kesić, predsednik Udruženja autoprevoznika Srbije sa sedištem u Pančevu.

Udruženje insistira da se propišu zaštitne minimalne cene usluga u prevozu, kojima bi se sprečiile damping cene i nelojalna konkurencija.

Prevoznici takođe traže od velikih kompanija u Srbiji koje koriste usluge transportera da cene prevoza plaćaju 20 odsto skuplje nego što je to sada slučaj, a na konferenciji je pomenuto i da to u sezoni žetve i otkupa žitarica, očekuju od Viktorija grupe ili MK Komerca.

Autoprevoznici tvrde da su im nelojalna konkurencija vozači koji prema njihovim mišljenju ne plaćaju poreze i rade neregistrovano, jer da to nije slučaj, ne bi bilo moguće da podnesu nerealno nisku cenu i u tom delu očekuju da problem reše inspekcije Ministarstva saobraćaja.

Protestna vožnja zakazana za 2. jul obuhvatiće gradove širom Srbije kada će više od 2.000 kamiona ići do silosa i izbegavati prometne puteve kako bi građani mogli nesmetano da se kreću u saobraćaju.

Udruženje autoprevoznika Srbije je juče organizovalo protestni skup u Vojvodini u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, gde je više od 2.000 kamiona postavljeno na izolovane parkinge svih gradova Vojvodine kako ne bi ugrožavali građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: