I Kruševac protiv uzgoja GMO

Kruševac -- Skupština grada Kruševca usvojila je Deklaraciju protiv korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada.

Izvor: Tanjug
Podeli

Član gradskog veća Nebojša Paunović izjavio je Tanjugu da je Deklaracija doneta kako bi se izvršio pritisak na narodne poslanike da ne promene važeći zakon koji reguliše ovu oblast, imajući u vidu da su prethodnih godina proizvođači semena GMO pojačali aktivnosti u Srbiji i zemljama u okruženju.

U obrazloženju usvajanja Deklaracije stoji da grad Kruševac na ovaj način pokazuje građanima da je zaintresovan za zdravlje ljudi, definiše svoj pristup civilizacijskom izazovu u pogledu gajenja i prometa GMO, označava svoju teritoriju kao prostor bez genetski modifikovanih organizama, a to je, dodaje Paunović, velika prednost u ekološkom u turističkom smislu.

"Deklaracija doprinosi doslednoj primeni postojećih propisa i izgradnji politike države u ovoj oblasti, doprinosi obaveštavanju građana i podržava tradicionalnu organsku proizvodnju u poljoprivredi", kazao je član veća i podsetio da se Kruševac sada pridružio opštinama, gradovima i regijama u svetu koje su donele slične dokumente u nameri da spreče širenje GMO.

On dodaje da se Deklaracijom, Kruševac obavezao da će dosledno poštovati Zakon o genetički modifikovanim organizmima, kao i da će preduzeti sve odgovarajuće mere, poput stručnih predavanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje.

Paunović je istakao da je Deklaraciju protiv GMO u kruševačkoj skupštini usvojena jednoglasno.

strana 1 od 300 idi na stranu