Etihad: Za mesec dana ponuda za Jat

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz za mesec dana odlučuje da li će kupiti srpski Jat.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

13:24

Default images

Srpski avio-prevoznik Jat ervejz konačno je blizu dobijanja strateškog partnera - od konačne ponude za investiciju Etihada deli ga najviše jedan mesec.

Emiraćani su jasno rekli da ih zanima samo kompanija koja će da posluje po tržišnim principima, a ne državni gubitaš, pa je na Jatu da sprovede programe smanjenja troškova.

Aviokompanija iz UAE je sa Vladom Srbije potpisala memorandum o razumevanju, koji će unaprediti razgovore o mogućem investiranju Etihada u srpsku aviokompaniju. Predsednik Etihada Džejms Hogan je taj dokumnet potpisao sa generalnim direktorom Jata Veliborom Vukašinovićem.

Memorandum o razumevanju sa Etihadom znači da nije ostalo još mnogo vremena do eventualnog ulaganja u srpskog avio-prevoznika.
(Beta)
Hogan je rekao da se nastavljaju razgovori i bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije te aviokompanije, Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana.

"Danas smo se dogovorili, pošto smo završili fazu dubinskog pregleda poslovanja, da Jatu i Vladi Srbije damo ponudu u nedeljama koje dolaze. Onda je na našim upravama da se dogovore o onome što mi predlažemo. Tako da mislim da ćemo moći da ovu fazu završimo u narednih 30 dana", izjavio je Hogan na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Ako Jat pređe na komercijalno poslovanje, pregovori bi mogli biti uspešni", rekao je on i dodao da ukoliko nastavi da radi kao komunalno predzueće, od toga neće biti ništa.
Džejms Hogan (Beta)
On je rekao da se razgovori mogu nastaviti i da Etihad može da pomogne oko restrukturianja Jata da bi postao profitabilna firma.

"Rano je za konačnu objavu, ali smo uzbuđeni zbog budućnosti i radujemo se istraživanju mogućnosti za mnogo dublje strateško komercijalno partnerstvo sa Jatom", rekao je on.

"Jat je aviokompanija snažne istorije i Srbija je zemlja sa velikom dijasporom i velikim turističkim potencijalom. To nam je tržišna baza. Ne bismo ušli u pregovore kad bismo znali da bi Jat mogao da postane uspešan kroz restrukturiranje. Fokusiramo se na to da Jat opet bude profitabilan", rekao je Hogan.
Velibor Vukašinoviæ (Beta)
U narednom mesecu mnogo se očekuje i od Jata - planovi su morali da budu spremljeni.

"Nama je na radnoj grupi za analizu stanja i ozdravljenje Jat ervejza obećano da će socijalni program biti produžen za novih mesec dana. Mi pravimo priču o reorganizaciji koja će nam omogućiti ustvari da dođemo do tog broja jer imamo mnogo ljudi koji su pred penzijom, odnosno jedan uslov za penziju su zadovoljili", izjavio je generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović.

Prema njegovim očekivanjima, Beograd će postati regionalni centar zahvaljujući partnerstvu Etihada i Jata.

"Veoma sam ponosan što sam deo ovog važnog trenutka u Jatovoj istoriji", naveo je Vukašinović.

Kako je rekao, Jat nema dovoljno aviona za punu sezonu, ali prema straškoj odluci biće nabavljena dva aviona ATR 72 i erbas 319 da bi Jat u punoj sezoni imao 14 aviona i to će biti dovoljno.
(Tanjug)
Prethodni planovi Jata i Etihada nisu propali - prvi avion na redovnoj liniji Beograd-Abu Dabi svečano je dočekan prethodnog vikenda kao uvod u dalju saradnju.

Avikompanije Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ove godine ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata.

Kako je istakao Hogan, na osnovu tog ugovora Etihad i Jat su razmenili svoj kod na 44 linije. Precizirao je da će Etihad staviti Jatove kodove na aviionskim linijama za Aziju, Australiju i SAD, dok će na kod Etihada biti na 23 leta Jat ervejza u Evropi.

Hogan je istakao da već sada postoji snažna podrška za nove letove među poslovnim svetom i turistima, posebno u Kini, Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dodajući da procenti popunjenosti kabine nastavljaju da rastu.

"Kroz ovo partnerstvo poboljšaćemo povezanost Srbije sa svetom", istakao je direktor Etihad ervejza. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

7 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: