Evo zašto ne dolaze Lidl i Ikea

Vodeći svetski prodajni lanci i brendovi i dalje zaobilaze srpsko tržište uprkos dugogodišnjim najavama o brzom dolasku, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 10.06.2013.

09:28

Default images

Ni posle nekoliko godina od prvih najava da nam stiže švedska „Ikea“ i nemački „Lidl“, a i na „H&M“ se dugo čekalo, nema preciznijih najava kada će ti lanci zaista u Srbiji otvoriti svoja vrata za potrošače. Jer, poznati svetski prodajni lanci - zaobilaze nas u širokom luku, zbog kako kažu, „komplikovane i nejasne procedure“.

Zamršena pravna i administrativna procedura koči brži dolazak stranih trgovinskih kuća, nezvanično ukazuju predstavnici stranih kompanija:

"U Srbiji je tržište nekretnina nesređeno, puno neregulisanih imovinsko-pravnih pitanja, a veliki problem je i nerazvijena infrastruktura, tako da sve traje malo duže“.

"Još uvek smo u fazi završavanja administrativnih procedura, tako da proces kupovine zemljišta nije završen" - kažu u predstavništvu „Ikee“.

" Kada to privedemo kraju, bićemo u situaciji da o svemu detaljno obavestimo javnost."

„Ikea“ opsežno analizira tržište i dolazi samo kada se srede sve obaveze prema propisima zemlje, i to je princip u svim zemljama gde posluju.

"U stalnom smo kontaktu sa predstavnicima „Ikee“, razgovarali smo i prošlog meseca i rečeno nam je da su kupili treću parcelu i da je u toku proces dobijanja dozvola za gradnju "- kaže za „Novosti“ Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije.

" Ponudili smo im pomoć, a oni su istakli da se to odvija svojim tokom. Inače, u planu je da „Ikea“ u Beogradu bude regionalni centar za tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije i Rumunije."

Ministar Ljajić napominje da nijednu dozvolu više ne izdaje ministarstvo i da je sada „lopta“ u rukama nadležnog Sekretarijata za izdavanje građevinskih dozvola Beograda. On dodaje i da se vode pregovori sa trgovinskim lancima iz Francuske, Nemačke i Austrije, koji bi došli na srpsko tržište, ali da još nema konkretnih dogovora.

Nemački diskontni lanac „Lidl“ bira lokacije u nekoliko gradova Srbije gde bi trebalo da otvori supermarkete. Za sada su, prema rečima Dragana Čigoje, direktora razvoja „Lidla“, u Srbiji odredili lokacije u Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Beogradu, Smederevu i Nišu.

"Poslovna politika kuće predviđa da se prvo kupe i opreme lokacije, a potom da se gotovo u isto vreme otvori više objekata" - kaže Čigoja, ali ne precizira kada bi do toga moglo da dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: