Dinkić: Krivi ste. Sindikati: Nismo

Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić optužio je sindikate u Galenici da su oterali kompaniju Valiant sa tendera za privatizaciju te fabrike lekova. Sindikati demantuju.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Oni koji su juče uticali da se Valiant povuče sa tendera ne shvataju šta su uradili, jer će hiljadu njihovih kolega izgubiti posao, ne zato što mi to želimo već zato što Galenika ima gubitke", rekao je Dinkić novinarima prilikom obilska razvojnog centra Majkrosofta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, sindikati koji su juče protestovali nisu ni svesni kakvu su sebi štetu napravili jer je Valiant koji je multinacionalna kompanija sa ogromnim kapitalom bio "slamka spasa" za Galeniku.

"Sada moramo da razmišljamo šta posle Valianta. Zaista mislim da mora da se povuče crta i da se kaže - nema više samoupravljanja. Radnici ako žele da upravljaju fabrikom onda neka plaćaju gubitke te fabrike. Ako traže da država plaća te gubitke, odnosno svi građani Srbije, onda nemoj da odlučuju kako treba da se upravlja", kazao je Dinkić.

Suština je da Galenika kao farmaceutska kompanja mora i može da bude profitabilna, ali ne može, ako se vodi politički kao što je to bilo do sada, naveo je ministar. On je rekao da će Ministarstvo finansija i privrede Srbije predložiti da se uvede red u Galeniku, da ta kompanija postane profitabilna, a nakon toga će vada tražiti nove partnere.

Dinkić je naveo da Galenika ima viška oko 1.000 radnika, a da se samo 300 njih prijavilo za dobrovoljni odlazak iz te kompanije.

On je istakao da se u Galenici mora uraditi unapred pripremljeni program revitalizacije koji predviđa smanjivanje broja zaposlenih i koji će omogućiti da ta farmaceutska kompanija može samostalno da servisa svoje dugove.

"Mora da se uradi restrukturiranje Galenike kako Bog zapoveda, odnosno kako ekonomija zapoveda i ja ću to predložiti", rekao je Dinkić.

"Valiant nije odustao zbog nas"

U toku je tender za izbor strateškog partnera za "Galeniku", a rok za dostavljanje pisma o namerama produžen je do 14. juna. Uslove tendera ispunila je jedino međunarodna kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), koja zapošljava 7.500 radnika i u 2012. je imala ukupne prihode od prodaje 3,3 milijarde dolara.

Sindikati Galenike saopštili su da je kompaniju Valiant odustala od tendera za privatizaciju te fabrike lekova zbog toga što je sklopila sporazum sa drugom farmaceutskom kompanjom, a ne zbog protivljenja sindikata.

U saopštenju se navodi da protest sindikata Galenike, koji je održan 6. juna ispred Vlade Srbije, nije bio usmeren ni protiv jedne kompanije, niti potencijalnog investitora, već su izneti stavovi koje većina zaposlenih smatra za ispravne i od interesa za građane Srbije.

"Čitav postupak tendera je bio nedovoljno transparentan i neuobičajen, naročito zato što se potencijalnim investitorima prepušta mogućnost izbora modela strateškog partnerstva", navodi se u saopštenju.

Ističe se da sindikati Galenike nisu kontaktirali sa Valiantom, kao i da su sve aktivnosti sindikata bile usmerene na oporavak i opstanak kompanije, ali u većinskom državnom vlasništvu.

"Sindikati Galenike su svesni da nas čeka veliki i težak posao i zahtevamo od Vlade Srbije da zajedno sa sindikatima donese i sprovede strategiju oporavka kompanije", naveli su iz sindikata i istakli da su spremni da učestvuju u rešenju problema te fabrike lekova.

Kompanija Valiant odustala je od slanja pisma o namerama za strateško paratnerstvo sa beogradskom farmaceutskom kompanijom Galenika, o čemu je obavestila Ministarstvo finansija.

Galenika ima oko 2.700 zaposlenih, a procenjuje se da je oko 1.000 radnika višak.

Valiant zapošljava 7.500 radnika i u 2012. je imao ukupne prihode od prodaje 3,3 milijarde dolara.

Vlada Srbije dala je 21. decembra 2012. saglasnost za pokretanje postupka pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, a tender je objavljen 15. januara ove godine.

Srbija

Putarine za sada iste

Putevi Srbije počeće od sutra da plaćaju PDV na prihod od putarine, a cene putarina za sada će ostati nepromenjene, kaže šef sektora za naplatu u tom preduzeću.

Srbija nedelja 30.06. 19:48 Komentara: 12
strana 1 od 300 idi na stranu