Fiskalni savet: Odmah rebalans

Beograd -- Javne finansije Srbije su u vrlo lošoj poziciji i odmah je potreban rebalans bužeta, ocenio je danas Fiskalni savet.

Izvor: Tanjug
Podeli

Fiskalni deficit umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiće u ovoj godini 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, saopštio je Fiskalni savet.

Fiskalni savet je upozorio da je Srbija nedovoljnim smanjenjem deficita u 2013. i odlaganjem reformi "ponovo došla u opasnu poziciju, kada je kriza javnog duga moguća".

Kako su istakli u Fiskalnom savetu, program mera štednje Ministarstva finansija smanjiće deficit za 0,6 do 0,7 odsto BDP-a umesto planiranih jedan odsto.

U tom savetu smatraju da stanje javnih finansija u Srbiji zahteva ozbiljnije mere od predloženih, odnosno da je odmah potreban rebalans bužeta.

Kontrola plata i penzija biće neophodna i za budžet 2014., a strukturne reforme neophodno je zapoceti odmah, poručili su iz Saveta, dodajući da bi povećanje plata i penzija u oktobru bilo fiskalno neodgovorno.

U prva četiri meseca javni prihodi su manji od očekivanih za čak 40 milijardi dinara, a očekuje se da će do kraja godine odstupiti od plana za najmanje 80 milijardi dinara.

strana 1 od 287 idi na stranu