Sumorne prognoze MMF-a za Srbiju

Misija procenjuje i da je ekonomska situacija u Srbiji loša. Posle blagog oporavka u 2010-2011 godini, ekonomija je opet, 2012, ušla u recesiju.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 22.05.2013.

20:49

Default images

Ukoliko Srbija ne učini ništa na fiskalnoj konsolidaciji, godinu će završiti sa budžetskim deficitom od osam odsto BDP i rastom javnog duga na preko 65 odsto BDP, procena je Misije MMF, nakon dvonedeljne posete Srbiji.

Prema njihovom mišljenju, uz primenu najavljenih mera štednje moguće je navedeni projektovani deficit na sedam odsto BDP. Uz primenu predloženih mera deficit bi mogao biti manji za jedan odsto.

MMF smatra da NBS treba da relaksira monetarnu politiku isključivo ukoliko dođe do fiskalne konsolidacije. Finansijski sistem je, prema njihovoj proceni, ostao stabilan. Međutim, MMF primećuje da su nedavni slučajevi propasti državnih banaka ukazali na neophodnost razvoja strategije za državne banke.

Primećuju i da su kreditne aktivnosti banaka male, uprkos očitoj likvidnosti poslovnih banaka, ali i da raste broj problematičnih zajmova.

Nakon posete Beogradu, Misija Fonda zaključuje i da Srbija svoj model razvoja mora da okrene izvozu. Takođe, konstatuje se da su strukturne reforme hitno potrebne, posebno u delu, danas prevelikog i potpuno neefikasnost javnog sektora. Takođe, tvrdi se i da je poslovni ambijent Srbije ostao slab.

Misija, ipak, pozdravlja nameru Vlade da, u saradnji sa Svetskom bankom, pripremi plan privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća. Neminovne su, kažu, i reforme na tržištu rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: