Koja je sudbina radnika u Galenici?

Beograd -- I dok istraga treba da pokaže kakve su zloupotebe opljačkale Galeniku i od uspešne komapnije stvorile gubitaša zaposlene brine kakva je njihova sudbina.

Izvor: B92
Podeli

Da su pare iz Galenike godinama izvlačene na razne naćine, naslućiuvali su i zaposleni .

Oni misle da je pronalaženje odgovornih važno, ali da bi za buduće poslovanje komapnije, bilo još važnije da pronerverni novac bude pronađen.

"Sindikat i zaposleni manje-više očekuju da država uradi svoj posao i da se u skladu sa zakonom istraga sprovede, završi, pronađu krivci, ali ono što nas najviše zanima jeste da se,a ko je ikako moguće, po prvi put taj novac koji je nestao vrati u fabriku. Ako bi se taj novac pronašao i vratio u fabriku, mi ne bismo imali nikakvih problema u poslovanju i privatizacija ne bi bila neophodna", kaže Zoran Pantelić, iz sindikata "Nezavisnost".

Strateški partner za Galeniku uveliko se traži. Dokumentaciju je, međutim otkupila samo jedna kompanija - američki Valijant. farmaseutikals. U cilju rešavanja pitanja viška zaposlenih, ministarstvo rada već je ponudilo socijalni program za prevremeni odlazak iz firme ,ali se za taj program prijavilo 330 zaposlenih. Sada se čeka ponuda budućeg strateškog partnera

"Mi ne znamo, ali verovatno bi bilo nekog tehnološkog viška, iz toga razloga su i jedan i drugi sindikat tražili ponudu da nam se dostavi ponuda odmah po prijemu ukoliko Valent i dostavi takvu ponudu Ministarstvu finansija, da i mi ako sindikati budemo obavešteni o tome, kako bismo pripremili socijalni program, kako bismo sa eventualnim strateškim partnerom pregovarali i razgovarali o uslovima rada zaposlenih", kaže Tamara Lalić, iz Samostalnog sindikata.

A Problemi sa kojima se suočava Galenika nisu ništa novo, o nepravilnostima u radu te kompanije slušamo godinama, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija . Mnoga javna preduzeća koja su spremana za privatizaciju su osiromašena nenamenskim nabavkama i angažovnjem posrednika.

"Ono što ne bi smelo da se događa to je da se ista pitanja provlače kroz štampu a da državni organi ne reaguju i ne sprovedu konkretne istrage o ispitivanja o zloupotrebama-da se održava neki provizorni status preduzeća ne znajući šta će biti"...

Glavni problem u javnim i ostalim preduzećima jeste nepostojanje efikasnog nadzora, kaže Nenadić. Prema njegovim rečima, način izbora rukovodstva, mahom partijskih kadrova,i neblagovremeno donošenje programa rada, kao i kršenje zakona o javnim nabavkama, doprioneli su brojnim zloupotrebama u srpskim javnim preduzećima.

Vesti

strana 1 od 9220 idi na stranu