Na ulicama tek par stotina ljudi

Predstavnici nekoliko sindikata pozvali na su odgovornost nadležne zbog lošeg položaja zaposlenih. U protestnoj šetnji u Beogradu tek par stotina ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

11:16

Default images

Predstavnici sindikata poručili su da su prava radnika u Srbiji na veoma niskom nivou i da Kosovo i Evropska unija nisu glavni problemi Srbije,već nezaposlenost

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović rekao je pred početak skupa da je uništenjem srpske privrede došlo do toga da radnici gube radna mesta i da imaju sve manje prava.

"Najveći problem je apatija građana. Cilj ovog protesta je da se prekine apatija i podigne moral radnicima", rekao je Orbović i dodao da se neće promenit situacija dok radnici ne izlađu na ulice i bore se za svoja radna mesta i plate.

On je najavio i da će sindikati vrlo brzo odneti svoje zahteve Vladi Srbije, kojoj su, kako tvrdi, dali dosta vremena da se položaj radnika poboljša.

Predsednik Udruženog sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović rekao je na skupu na Trgu Dimitrija Tucovića da situacija radnika u Srbiji "nikad nije bila gora".

"Želimo da poručimo Vladi Srbije da Kosovo i Evropska unija nisu njeni glavni problemi, jer Srbija ima mnogo drugih problema, a to je nezaposlenost koja je dostigla rekordnu cifru od preko 30 odsto", rekao je Veselinović.

On je dodao i da je u Srbiji više od milion nezaposlenih, da radnici imaju najniže plate u Evropi i da je gorući problem u društvu postala životna egzistencija radnika.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailjović ocenio je da su prava radnika u Srbiji na jako niskom nivou, ali i da je Srbija na ogromnoj rakrsnici.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić rekao je da oko 100.000 zdravstvenih radnika nije primilo platu pre praznika i najavio njihove štrajkove posle praznika ukoliko se to ne promeni.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI.
Foto: Tanjug
"U ovom momentu u Srbiji svi radnici, da li su oni metalci, hemičari, poljoprivrednici, lekari, prosvetni radnici, nezadovoljni su primanjima, zaradama i pravima. Ovo treba da bude podstrek za ono što bi trebalo da se dešava u bliskoj budućnosti", rekao je Orbović.

On je istakao da je najveći problem koji sindikati imaju nedostatak pravne države za šta je kao primer naveo da inspekcijske službe rada ne smeju da uđu u neke fabrike. Orbović je istakao i da oni koji ne isplaćuju plate i doprinose treba krivično da odgovaraju, ali se, kako tvrdi, ni ova, ni prethodna vlada "nisu prihvatile da to urade". On je naveo i da radnici osećaju strah za radna mesta, jer je na birou za nezaposlene zvanično 800.000 ljudi, a, kako tvrdi, radnicima se preti da će biti zamenjeni i da će na njihovo radno mesto doći neko drugi.

On je rekao i da nema sindikata u malim preduzećima gde je broj zaposlenih ispod 50, što je veliki problem i, kako je naveo, najveća kršenja prava su upravo u tim malim privatnim preduzećima.

Orbović je kazao i da sindikati nemaju sagovornike u državi koja treba da štiti svoje zakone, kao ni u inspekciji i pravosuđu, što je veliki problem.

On je rekao i da je potrebna reindustrijalizacija srpske privrede, kao i da je na današnji skup na Trg Nikole Pašića došlo više ljudi nego što su organizatori očekivali.

"Ne vidimo da je samo 1. maj dan borbe. Šta je sa 364 dana u godini? I u tim danima borba treba da se vodi", naglasio je Orbović.

On je, obraćajući se okupljenima, rekao i da moraju biti spremni da se bore za svoja prava i da nije sramota pasti, već ne ustati. "Moramo da ustanemo", poručio je Orbović. Povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada premijer Srbije Ivica Srbije kaže da se Vlada Srbije godinama bavila visokom politikom i nadam se da će brzo doći vreme kada će moći sve svoje snage da usmeri na ekonomski razvoj.

U Srbiji nema protesta povodom 1.maja, Međunarodnog praznika rada zato što kod nas nema pravih radnika, kaže Dragan Milovanović. Učesnici protesta su krenuli u šetnju od Trga Slavija do Terazija, pa je u tom delu grada saobraćaj u zastoju, a učesnici skupa nose sindikalne zastave, kao i zastave SFRJ i transparente na kojima piše "Nećemo da robujemo zbog bankarske gramzivosti", ali i one na kojima se podržavaju socijalizam i komunizam.

U obeležavanju Prvog maja na Trgu NIkole Pašića, između ostalih učestvuju Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrabenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Sindikat radnika građevinarstva, Samostalni sindikat trgovine Srbije, Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: