"Dinkićeve mere pogađaju budžete"

Stalna konferencija gradova i opština saopštila je da će izmene poreskih propisa koje je najavilo Ministarstvo finansija i privrede, imati negativne posledice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

10:21

Default images

Pre svega po budžete gradova i opština.

SKGO navodi da lokalne vlasti podržavaju resorno ministarstvo u sprovođenju finansijske decentralizacije i svaku meru Vlade koja ide u pravcu jačanja ekonomskog razvoja, zapošljavanja i smanjenja troškova radne snage, ali i traži da nove poreske mere u celini nemaju negativne posledice po prihode lokalnih vlasti.

SKGO podseća da su krajem prošle godine zarad rasterećenja privrede i građana, ukidanjem ili ograničavanjem lokalnih taksi i naknada, već značajno smanjeni prihodi lokalnih vlasti. Najavljeno spuštanje poreza na zarade sa 12 na 10 odsto i povećanje neoporezovanog dela dohotka sa 8.700 na 11.000 dinara, imaće nove negativne posledice po prihode gradova i opština jer sredstva od ovog poreza čine u proseku oko 40 odsto njihovih prihoda.

Sa druge strane, SKGO podržava najavljene izmene Zakona o porezu na imovinu u čijem je definisanju i sama učestvovala, a posebno reformu u oblasti poreza na imovinu pravnih lica. Međutim, prihod lokalnih vlasti od poreza na imovinu najverovatnije neće moći da nadomesti smanjivanje prihoda od poreza na zarade, jer je to ubedljivo pojedinačno najveći lokalni prihod i osnova celog sistema finansiranja lokalne samouprave.

SKGO je pozvala Ministarstvo finansija i privrede da pre upućivanja novih zakona u proceduru sazove sastanak Komisije za finansiranje lokalne samouprave, kao tela koje treba da razmotri ovakve predloge i njihove efekte na budžete gradova i opština. To je posebno važno kada se ima u vidu da je već najavljeno ukidanje još jednog pojedinačno izuzetno važnog lokalnog prihoda - naknadne za korišćenje građevinskog zemljišta i njeno integrisanje u porez na imovinu, što će takođe imati negativne posledice po lokalne prihode, dodaje se u saopštenju.

Najavljene mere će svakako predstavljati veliki problem za lokalne samouprave, koje su već usvojile budžete i isplanirale prihode i rashode za ovu godinu, upozoravaju iz SKGO i dodaju da bi to moglo da stvori dugove.

"Zato smatramo da bi teret najavljenih izmena prvenstveno trebalo da podnese republički budžet iz svog dela prihoda od poreza na zarade", navodi se u saopštenju.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će odmah posle prvomajskih praznika Vlada Srbije predložiti smanjenje poreza na zarade sa 12 na 10 posto, povećanje doprinosa za penziono osiguranje sa 22 na 24 posto, i podizanje limita za paušalne poreze sa tri na šest miliona dinara.

"Najveće rasterećenje će imati oni kojima je najteže, koji trenutno isplaćuju najmanje plate", rekao je ministar Dinkić, navodeći da će biti šest poreskih zakona koji će biti promenjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: