Lisovolik: MMF 8.maja u Beogradu

Beograd -- Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 8. maja, saopšto je stalni predstavnik MMF-a Bogdan Lisovolik.

Izvor: Beta
Podeli

Misija dolazi na razgovore o tekućim ekonomskim pitanjima sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije (NBS).

Misiju MMF-a, koja će u Srbiji biti do 21. maja, predvodiće Zuzana Murgasova.

Ranije je najavljeno da će Misija MMF-a s predstavnicima Srbije razgovarati o makroekonomskim kretanjima, ispunjenju budžeta i u slučaju da budu pozitivne ocene, pregovaraće se o novom aranžmanu.

Kako je ranije rekla guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković MMF na tehničkom nivou proverava brojke da bi se uverio da li je budžet Srbije održiv i da li su mere za fiskalnu konsolidaciju dovoljne da se deficit zadrži na granici od oko četiri odsto, kao i ukupnu fiskalnu projekciju za naredne tri godine.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je potvrdio da su prihodi budžeta za prva četiri meseca ove godine manji nego što je planirano, pre svega zbog manje naplate poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza, usled pada prometa u trgovini i šverca rezanog duvana.

On je najavio da će Vlada Srbije pre rebalansa budžeta usvojiti odluku da do kraja godine rashodi države budu smanjeni za oko 30 milijardi dinara, što je već predočeno MMF-u.

Srbija

strana 1 od 277 idi na stranu