Srbija nema razloga da slavi 1.maj

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da se Međunarodni praznik rada 1. maj obeležava sa razlogom, ali da u Srbiji nema puno razloga za slavlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

16:23

Default images

Osnovni razlog za to je, kako kaže, rekordna nezaposlenost.

Dodaje da su onima koji rade često uskraćena neka od zagarantovnih prava, na šta sudovi i inspekcije nemaju dovoljno snažan odgovor.

"Zbog toga zaštitnik građana svakodnevno dobija kolektivna obraćanja radnika, iako nema nikakva ovlašćenja da kontroliše privatne poslodavce", navodi se u pisanom saopštenju prosleđenom medijima.

Janković je ukazao da u Srbiji radnici ostaju bez pravičnih naknada za rad, što je Ustavom garantovano pravo, bez uplaćenih poreza i doprinosa, što je zakonska obaveza poslodavaca, i suočavaju se sa nemogućom dilemom - da li prijaviti poslodavca i rizikovati gubitak kakvog - takvog posla, ili raditi obespravljen.

"U takvoj situaciji, potrebno je veće angažovanje po službenoj dužnosti Republičke inspekcije rada, Poreske uprave Ministastva finansija i bolja razmena podataka sa fondovima zdravstvenog i penzijskog osiguranja, kako bi se preventivno i podnošenjem prijava protiv prekršioca zakona, povećalo poštovanje vitalnih prava koje država propisima garantuje", rekao je Janković.

On ističe da se ispekcijske službe moraju zakonski, kadrovski i materijalno ojačati, i u njima povisiti odgovornost za rad i nerad.

Zaštitnik građana je naglasio da inspekcije rada moraju da budu mnogo ažurnije i autoritativnije kako bi se suzbilo nepoštovanje vitalnih prava radnika, posebno kada je reč o neplaćanju naknade zarade trudnicama, porodiljama ili majkama na odsustvu radi nege deteta.

Poseban problem je to što pri svakoj promeni vlasti u Srbiji ljudi se zapošljavaju po partijskoj pripadnosti u organima vlasti i javnim službama, navodi on.

Janković, takođe, ukazuje da je položaj žena na tržištu rada i dalje znatno lošiji nego muškarca, a prema istraživanjima, tek svaka četvrta žena sa visokim obrazovanjem i tek svaka 10 žena bez obrazovanja, dobijaju posao preko konkursa.

"Primena Zakonona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom donela je poboljšanja, ali su ona spora i nedovoljna", naglasio je zaštitnik građana.

On je upozorio da poslodavci, sa druge strane, godinama upozoravaju na ekstremno visoke fiskalne i parafiskalne namete, nedostatak podsticajne atmosfere za privređivanje i izostanak suštinskog dijaloga socijalnih partnera u oblasti rada.

EU jeste naš cilj ali u Evropu se ne ide bez radničkih prava

Savez samostalnih sindikata za grad Jagodinu i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac u Pomoravskom okrugu, saopštio je da Evropska unija jeste cilj Srbije, ali se u Evropu ne ide bez radničkih prava i socijalonog dijaloga.

U čestitki za 1. maj - Međunarodni praznik rada, Sindikat Pomoravskog okruga, konstatuje da se "iz godine u godinu umanjuju stečena prava radnika donošenjem novih propisa ili njihovom nakaradnom primenom".

"Danas su radnička prava najugroženija, velik broj zaposlenih dolazi na posao, ali ne prima platu mesecima i nema overene zdravstvene knjižice, šikaniranje na poslu je svakodnevna pojava često prikrivena pretnjama i ucenama gubitkom posla", ističu sindikatlisti.

Svaka godina se proglašava godinom stabilizacije, pokretanja privrede, novih radnih mesta i zapošljavanja, a velike najave izblede i odu u zaborav za nekoliko meseci.

Dobri primeri zapošlajavnaj i novih radnih mesta u malom broju opština i gradova, nažalost nisu dovoljni da promene sumornu sliku celokupne privrede Srbije, otklone strah zaposlenih i umire beznađe onih građana koji očekuju posao, ocenjuje Sindikat Pomoravlja, Resave i Levča. Bolja saradnja poslodavaca i sindikata u Srbiji mogla bi da poveća zaposlenost i zarade, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije.

" Da se opterećenja na zarade smanje i da se uvede sistem nelinearnog oporezivanja, kao vrsta progresivne poreske stope.Time će postići da se smanje opoterećenja poslodavaca, pa će mnogi koji posluju u sivoj zoni legalizovati posao, a istovremeno će se dati prilika onima koji dobro rade, ali ne mogu da motivišu zaposlene, da podignu zarade", kazao je agenciji Beta direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić agenciji povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: