Industrijska proizvodnja veća 0,8 %

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu je bila veća za 0,8 odsto u odnosu na isti mesec lane, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Podeli

Rast od 13,6 odsto ostvaren je u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i u klimatizaciji, dok je u sektorima prerađivačka industrija i rudarstvo zabeležen pad od 2,1 odsto, odnosno sedam odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji - po namenskim grupama, u martu 2013, u odnosu na mart prethodne godine, pokazuju da je ostvaren rast u proizvodnji energije za 22,9 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 21,1 odsto.

Pad je zabeležen u produkciji kapitalnih proizvoda za 0,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,6 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 10,8 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u martu 2013. godine, u odnosu na mart 2012, beleži rast u 14 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 51 odsto) i pad u 15 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje - 49 odsto).

U RZS ukazuju da su najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u martu imali proizvodnja derivata nafte, motornih vozila i prikolica, metalnih proizvoda, osim mašina i osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, kao i snabdevanje električnom energijom.

strana 1 od 277 idi na stranu