Za 14 dana gotovo još 900 stanova

Pri kraju radovi u naselju "Stepa Stepanović", u naredne dve nedelje biće završeno još 900 stanova, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 17.04.2013.

09:40

Default images

Poljanu nekadašnje kasarne "4. jul" prošarale su fasade novog stambeno-poslovnog naselja "Stepa Stepanović", kako se radovi polako bliže samom kraju.

Iako je bilo pomeranja rokova, kako zbog pojedinih izvođača, tako i zbog vremenskih uslova, Gradska direkcija Srbije očekuje useljavanje svih zgrada do juna, a ključeve novih 900 stanova dobiće njihovi vlasnici već za dve nedelje.

Pogled sa Braće Jerkovića jedva da može obuhvatiti naselje od 44 zgrade koje se prostire na 42 hektara zemljišta. Radnici na skelama rade neumorno, dovršavajući poslednje poteze na građevinskim parcelama. Nove saobraćajnice ubiraju zadnje metre od planiranih 9,5 kilometara, sa manjim kružnim tokom kod prvih završenih lamela.

"Tu je planiran pristup Ulici vojvode Stepe, ali kada će to biti gotovo, ostaje Gradskom sekretarijatu da uredi. Otvorena su dva prilaza sa Kumodraške ulice, kao i jedan sa Kružnog puta. Kako ulice nisu predviđene za prolaz javnog prevoza, radi se na tome da se obezbede bliže pešačke staze do postojećih autobuskih stanica. Sada se Ulicom Milića Marinovića izlazi na stajališe linije 33 i minibusa E9 u Vojvode Stepe", kaže za "Novosti" Katarina Konc, pi-ar Gradske direkcije Srbije.

Prašina i kaljuga i dalje su na snazi, pošto bageri i kamioni još ne napuštaju gradilište, ali zemljište između zgrada prekriva se travom i sadnicama rastinja.

"Najkasnije za 20 dana očekujemo useljenje prvih 500 stanara zgrada na parcelama jedan, dva i pet. Završeno je ukupno 900 stanova u osam novih zgrada do Kružnog puta",objašnjava Katarina Konc.

"Do sad je završeno 35 zgrada sa 3.650 stanova, a njih 22 naselilo je 1.300 porodica. Devet građevina čeka još manje dorade i tehnički prijem."

Dovršen i naseljen deo ne odaje utisak da se nalazi usred remontnih radova. Parking ispred ulaza mestimično je prazan, a vrata novih marketa i apoteka otvaraju se iz nedelje u nedelju. Na terasi zasad jedinog kafića samo poneki radnik na pauzi podseća na obližnju mešalicu i malter, a pomaljaju se i suncobrani nove konkurencije.

"Prodato je oko 60 lokala od 146 postojećih, a interesovanje će sigurno porasti naseljavanjem lamela. Kvadratura se kreće od 13 do 130, a cena je 1.920 evra po kvadratnom metru."

Popločane staze već su poslužile za igrarije najmlađih stanovnika, roditelji su se snašli i za poneku ljuljašku na grani drveća, a na leto će dobiti i oni svoje parče asfalta.

"Tokom maja i juna biće završena dva velika terena, tri dečija igrališta u centru naselja, a nismo zaboravili ni starije komšije, pa će i oni imati svoju stazu za boćanje."

U projektnom planu su i dva vrtića i dve škole.

"Mi ćemo do kraja aprila donirati projekte za vrtić i školu gradu, ali kada će početi gradnja ne zavisi od nas. Naselju će biti na usluzi zelena pijaca koje će se otvoriti po završetku svih radova, kao i veliki market i benzinska pumpa",dodaje Konc.

Čak i u grubim radovima kompleks obećava koncept "sve na jednom mestu", a na leto će svi stanovnici naselja imati priliku da se uvere da li su im očekivanja i ispunjena.

Cena kvadrata stanova varira od 1.250 do 1.290 evra, a najbrojniji kupci su oni koji su se odlučili za plaćanje subvencionisanim kreditima. Pravna sigurnost je najvažniji kriterijum, a povraćaj PDV je dodatni plus.

U opticaju je još oko 700 stanova za prodaju, u ponudi se ne mogu naći manji od 70 kvadrata, pošto su jednosobni bili prvi na meti kupaca.

SKUPE GARAŽE

GARAŽNA mesta još čekaju svoje vlasnike, pošto se pozamašna cifra od 7.200 evra ne uklapa u budžete skrpljene kreditima za kupovinu, a komocija od 3.300 parking-mesta ide naruku zasad malom broju doseljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: