Razmišlja li iko o Trepči?

U Prištini traju intenzivne konsultacije oko toga kome će biti poverena reorganizacija i privatizacija kombinata Trepča, piše Danas.

Izvor: Danas
Podeli

"Bez Srbije, to se neće moći uraditi", kaže Rada Trajković, poslanik u Skupštini Kosova. Ona dodaje da će, ukoliko Trepča bude uneta u dnevni red, biti vrlo važno da se čuje šta albanska strana o tome ima da kaže.

Velike su unutaralbanske rasprave u Prištini oko toga koga će za taj posao ozvaničiti, jer velike su pare u pitanju, navodi se.

"Znam da Bedžet Pecoli uslovljava Hašima Tačija da njemu dodeli taj posao, računajući verovatno i na svoje dobre odnose, neke konkretne odnose sa Srbijom, ali nema toliko poslanika da bi Tačija mogao da uslovi nekom snažnijom podrškom“, kaže Trajkovićeva za Danas.

Srbi sa severa, kaže ona, traba da shvate koliko je važno njihovo fizičko prisustvo i taj individualni suverenitet za sve što se tiče i Trepče i Gazivoda i Štrpca.

"Nas je malo, ali smo tako raspoređeni da držimo te vrlo bitne stvari što se tiče ekonomije i tu bi moglo mnogo šta da se uradi zajedno sa Beogradom, a svakako i sa Prištinom. Ako bismo tu uveli velike korporacije moćnih zemalja, to bi bio veliki plus za nas i što se tiče zapošljavanja ljudi i što se mnogih drugih stvari tiče“, kaže Trajkovićeva.

Na ceo Rudarsko metalurško hemijski kombinat Trepča pravo polažu i Beograd i Priština.

U Agenciji za privatizaciju Republike Srbije Trepča se vodi kao akcionarsko društvo u restrukturiranju, ali plan restrukturiranja još nije napravljen. U Agenciji za privatizaciju Kosova Trepča se vodi kao društveno preduzeće u reorganizaciji, ali plan reorganizacije nije napravljen. To što se Trepča u Prištini vodi kao društveno preduzeće, zgodna je okolnost, čak i ako se u obzir uzme Ahtisarijev plan, koji Srbija nije prihvatila.

Faktički, Trepča posluje kao dva preduzeća: Trepča-sever i Trepča-jug.

strana 1 od 277 idi na stranu