Isplati li se biti redovan platiša?

Beograd -- Država se otpisom kamata na stara dugovanja, svesno se odriče dela prihoda, ali se polazi od pretpostavke da je i to bolje, nego ostati praznih ruku.

Izvor: B92
Podeli

S druge strane, ekonomisti upozoravaju da takva mera ima i svoju lošu stranu, jer šalje poruku da se redovno izmirivanje obaveza ne isplati.

Šta sve nismo plaćali prethodnih godina? Najčešće su za sledeći mesec ostavljani računi za struju i grejanje, porezi i doprinosi. Miroslav Vejnović, taksista iz Beograda govori zbog čega nije plaćao porez

"Muka je naterala mi živmo od ljudi koji nemaju para. Kako je vreme išlo bilo je teže i teže. Svi mi imamo porodice, a onda imamo i nešto što moramo da pratimo hitno. Zato je nešto drugo moralo da trpi", kaže Vejnović.

Najviše je trpela država, koja je sada omogućila Miroslavu, kao i brojnim drugim građanima, da bez kamate vrate nagomilani poreski dug. Uslov je da u naredne dve godine redovno plaćaju porez.

Kamate se otpisuju i na zaostale račune za struju i grejanje. Još jedna oblast u kojoj je država spremna da se oprosti od prihoda je gradnja - prema novom zakonu i bespravni graditelji besplatno će moći da se upišu u zemljišne knjige. To jeste prilika da državna kasa dodje do dodatnog novca, ali, prema oceni ekonomista, ima i lošu stranu.

"Šalje se signal svim subjektima u privredi, to mi ekonomisti zovemo moralni hazard, tako da se forsira ponašanje u smislu sačekati ne reagovati odmah, ne plaćati, pa će država naći nekl model, rešiti, favorizovati, dovesti u povlašćen položaj one koji čekaju i ne plaćaju na vreme", kaže ekonomista Zoran Grubišić.

U EPS-u, kome građani duguju skoro 60 milijardi dinara, svesni su da ponuđeno rešenje nije idealno.

"Znajući celu tu priču i uvažavajući maksimalno veliki broj kupaca koji redovno izmiruju obaveze, mi smo odluku da krenemo u reprogram definisali tako da reprogram bude ne otpis svih kamata, nego dela kamata", kaže Dejan Vasić iz EPS-a.

EPS očekuje da će tako uspeti da naplati bar 30 odsto potraživanja, i poručuje da više neće gledati kroz prste neredovnim platišama. Ako potrošač dva puta zaredom ponovo ne plati račun, sporazum o otpisu kamata se raskida i vraća na prvobitno stanje.

Upravo zbog nedosledne primene, propalo je nekoliko sličnih pokušaja države da naplati zaostala dugovanja. Neredovnim platišama je još 2003. godine država dala rok od čak 5 godina da izmire obaveze. Niko međutim nije kontrolisao da li dužnici poštuju uslove otplate, rokovi su produžavani, da bi se na kraju od svega odustalo.

Srbija

Opet najave blokade puteva

Beograd -- I dok se polako sleže afera oko aflatoksina u mleku, proizvođači mleka imaju novi problem zbog kojeg za 2. april najavljuju blokade puteva u Vojvodini.

Srbija nedelja 31.03. 19:06 Komentara: 14

Dogovor o ruskom kreditu

Beograd -- Železnice Srbije saopštile su da su s Ruskim državni železnicama definisale sve elemente ugovora o realizaciji ruskog državnog kredita od 800 miliona dolara.

Srbija nedelja 31.03. 14:57 Komentara: 3
strana 1 od 269 idi na stranu