Stroža kontrola uvoza polovnjaka

Polovna vozila prilikom uvoza u Srbiju uskoro će morati da prođu detaljan pregled kod ovlašćenih organizacija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

15:14

Default images

"Do sada su se ta vozila kod nas uvozila bez pregleda i uglavnom su samo papiri dolazili u Agenciju za bezbednost saobraćaja i to za ona nastarija vozila, na primer od 2001. godišta proizvodnje. Planirano je uvodjenje pregleda za sva ta vozila, jer je veliki broj njih sa netačnim podacima, na primer o snazi i zapremini motora...", najavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

On je objasnio da se netačni podaci često navode kako bi se izbegli propisi i dadžbine prilikom uvoza.

U Srbiji je u februaru počeo da se primenjuje pravilnik kojim se precizno uredjuje ispitivanje ispravnosti vozila, ali je odložena primena dela koji se odnosi na proveru polovnjaka iz uvoza.

Jovanović je rekao Tanjugu da je Agencija spremna da sa ovlašćenim institucijama započne preglede tih vozila kako bi njihovi vlasnici u Srbiji i država imali tačne podatke o njihovim karakteristikama.

On je napomenuo da od vlade i Ministarstva saobraćaja zavisi kada će početi primena pravilnika u tom delu.

"Bilo je ranije predvidjeno da to krene od 15. aprila. Mi smo ovlastili dovoljan broj privrednih društava odnosno institucija za ispitivanje vozila iz uvoza", istakao je Jovanović.

Ovlašćeni su, prema njegovim rečima, Mašinski fakultet u Beogradu, Institut u Vinči, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Nišu i Auto-moto savez Srbije.

"Kada krene ispitivanje polovnih vozila, gradjani će biti sigurni šta kupuju, koliko kilometara je prošlo vozilo, koja je snaga i zapremina motora... a i država neće biti uskraćena za finansijska sredstva, kao što je to sada slučaj", naglasio je Jovanović.

Takodje, do kraja godine je odložena primena pravilnika u vezi sa ispitivanjem dokumentacije za vozila koja se prepravljaju.

Gradjani koji prepravljaju vozila neće više morati dva puta da dolaze na šalter - jednom sa dokumentacijom na osnovu koje se odborava prepravka i posle, nakon prepravke - već će dolaziti samo jednom.

U pitanju su vlasnici vozila koji, primera radi, menjaju pogonsko gorivo, odnosno ugradjuju bocu za gas, ili kuke za vuču, menjaju stakla i drugo, a koji više neće morati za te poslove da donose prethodnu dokumentaciju da bi dobili dozvolu.

Medjutim, sva vozila u koja se ugradjuje uredjaj za pogon na alternativna goriva - tečni naftni gas, prirodni gas i vodonik, moraju da prodju ispitivanje ispravnosti.

Do kraja godine biće preciznije utvrdjeno za koja vozila je neophodno prethodno pribaviti saglasnost na dokumentaciju, pa tek onda vršiti prepravku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: