"Pajtiću, šta je sa Tesla bankom?"

Novi Sad -- Demokratska stranka Srbije zatražila je da predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić objasni šta se dešava sa "Tesla bankom" u Zagrebu.

Izvor: Tanjug
Podeli

DSS je upitao da li će, posle Razvojne banke Vojvodine (RBV), biti likvidirana i ta banka, u kojoj većinski udeo ima pokrajinska vlada.

D S S poziva pokrajinsku vlast da saopšti javnosti šta se dogadja sa "Tesla bankom", naveo je u pisanoj izjavi portparol Pokrajinskog odbora te stranke Milenko Jovanov, pozivajući se na napise u hrvatskim medijima iz kojih se, kako navodi, može videti da se ta banka nalazi u izuzetno teškoj situaciji, "ili će biti dokapitalizovana ili joj preti likvidacija".

Imajući u vidu da je AP Vojvodina, preko Fonda za razvoj Vojvodine, bila većinski akcionar u "Tesla banci", kao i to da su akcije kupovane novcem stanovnika Vojvodine, bilo bi potpuno logično da Pajtić objasni šta se dogadja s tom bankom i da li će i ona, posle RBV, biti druga banka u kojoj je većinski udeo u kapitalu imala Vlada Vojvodine i koja će biti likvidirana, naveo je Jovanov.

Isto tako, dodao je on, Pajtić bi trebalo da odgovori na pitanje "koliko je novca potrošeno na projekat "Tesla banka" i kakvu korist stanovnici Vojvodine, ili bilo ko drugi, ima od njega".

D S S će insistirati na rasvetljavanju svih činjenica vezanih za "Tesla banku", kao i za sve druge poslove pokrajinske vlasti koji su, "najblaže rečeno, čudni", ocenio je Jovanov, ističući da gradjani imaju pravo da znaju kako je trošen njihov novac i ko je od toga imao koristi.

Odgovori na ta pitanja objasniće zašto je prosečna plata u Vojvodini ispod republičkog proseka, a nezaposlenost iznad njega, kao i zašto je Vojvodina za vreme Pajtićeve vlasti postala nerazvijen region, naveo je Jovanov, napominjući da niko iz pokrajine nije demantovao napise u hrvatskim medijima.

Hrvatski Poslovni dnevnik je krajem prošlog meseca objavio da je "Tesla banka", posle dve godine borbe za uspeh na tržištu, na prekretnici zbog manjka kapitala za poslovanje, kao i da, zbog toga što postojeći vlasnici nisu voljni da dalje ulažu u tu banku, ona intenzivno traži strateške investitore.

"Tesla banka" je u obe godine poslovanja zabeležila gubitak, navodi taj list, precizirajući da je minus 2011. godine bio 8,4 miliona kuna (oko 1,1 milion evra) a lane je smanjen na 5,9 miliona kuna.

Ako se ne nadje kupac koji bi "Tesla banci" do ovog leta omogućio najmanje 100 miliona kuna kapitala, čime bi dobila potencijal za kreditiranje, ta banka će biti "na aparatima", izjavio je Poslovnom dnevniku njen čelnik Zvonko Agičić.

List navodi da je zamisao o osnivanju "Tesla banke" potekla od zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca i Srpskog nacionalnog veća, i da je od prvog dana etiketirana kao "srpska banka".

Zahvaljujući političkim vezama, "Tesla banka" je osigurala inicijalni kapital od Fonda za razvoj AP Vojvodine, a potom i od Fonda za razvoj Republike Srbije, navodi se u tekstu zagrebačkog Poslovnog dnevnika.

strana 1 od 269 idi na stranu