Počeo oporavak domaće industrije

Ministarstvo finansija saopštilo je da je počeo oporavak domaće industrijske proizvodnje, što će doprineti i rastu bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

12:22

Default images

U saopštenju se podseća da je industrijska proizvodnja u februaru bila 13 odsto veća nego u isto vreme lane, a preradjivačka industrija za 17 odsto i ističe da će Vlada Srbije merama ekonomske politike nastojati da se ti "ohrabrujući trendovi" u industriji na početku godine nastave i u narednom periodu.

Iz Ministarstva finansija i privrede navode da rast industrijske proizvodnje potvrdjuje i rast robnog izvoza na početku 2013. od 30,6 procenata.

Naglašeno je da je "Ministarstvo finansija i privrede u završnoj fazi izrade akcionog plana reindustrijalizacije Srbije kojim će se detaljno razraditi konkretne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja".

"Posebna pažnja u akcionom planu, kako se dodaje, biće posvećena sektorima koji su strategijom industrijskog razvoja iz 2010. godine označeni kao prioritetni - automobilskoj industriji, industriji informacionih tehnologija, prehrambenoj i odbrambenoj industriji", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i privrede podseća u da je prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u u prva dva meseca ove godine bila veća za 7,5 odsto nego u istom periodu prošle godine, a preradjivačka industrija je zabeležila rast od 10 procenata.

Rast u prva dva meseca 2013, u odnosu na isti period lane, ostvaren je, pored ostalog, u automobilskoj industriji, industriji nameštaja, farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji duvanskih proizvoda.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru 2013. u odnosu na isti mesec lane imale su: proizvodnja motornih vozila i prikolica (proizvodnja se skoro utrostručila), proizvodnja duvanskih proizvoda (porast za 85 odsto), proizvodnja derivata nafte (rast od 58 odsto), proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala (rast od 43 odsto), proizvodnja hemijskih proizvoda (porast od 23 odsto), dok je proizvodnja nameštaja porasla za 31 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: