Naš aerodrom ipak nije kao Novak

Beograd -- "Srbija ima šta da ponudi Evropi, a to na našu sreću nije samo fenomenalni teniser Novak Đoković”, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Izvor: Politika
Podeli

Vest da je Aerodrom "Nikola Tesla" osvojio sedmo mesto na listi deset najboljih svetskih vazdušnih luka pojavila se u anketi Međunarodne onlajn agencije "I-drims”, za prodaju avionskih karata, sa sedištem u Barseloni

Iz ove kompanije poručuju, da su rezultati kredibilni. Ali, mišljenja njihovih kolega iz naše zemlje su podeljena, piše Politka.

Za Igora Vranješevića iz agencije za prodaju avio-karata "Džambo trevel”, uspeh koji je na listi "I-drimsa” upisao surčinski aerodrom ne mora da znači da je ovaj sajt među najrelevantnijima za ovakvu vrstu ocenjivanja.

Drugačije tumačenje iznosi Dejan Tomković iz agencije "Plejtrevel”. On kaže da je "I-drims”, jedna od najvećih kompanija ove vrste u svetu, kompetentan.

Slobodan Mićić iz agencije "Unidea”, priznaje da je rezultat koji je zabeležila surčinska vazdušna luka iznenađujuć i da je neophodno imati precizniji uvid ko je sve učestvovao u ispitivanju i na koji način.

I dok "I-drims” ocenjuje aerodrome u pet kategorija – generalni plasman, šoping, ugostiteljska ponuda, saloni za čekanje i "najgori od najgorih” – "World Airport Awards” ih ima petnaestak. Među njima su, osim najboljih deset, i odvojene top liste aerodromskih terminala, bezbednost, čistoća i higijena, transport prtljaga... I – "Nikola Tesla” tamo se čak ni ne pominje.

U "I-drimsu” navode da je univerzalna lista sačinjena "na osnovu komentara putnika o proživljenim iskustvima iz vazdušnih luka u toku 2012”. Odlučujući kriterijumi prilikom izbora u kome je naš aerodrom sedmoplasirani bili su komfor i savremeni standardi, higijena, usluga, saobraćajna veza sa gradskim centrima pored kojih se piste nalaze.

"Posle istraživanja odlučili smo da nastavimo sa ovim projektima i rezultati su ponovo pokazali da evropski aerodromi, generalno, po mnogim parametrima zaostaju za onima u Aziji", saopštava Maurisio Prieto, suosnivač i direktor marketinga "I-drimsa”.

Prieto je, prilikom prvog izbora za najbolju vazdušnu luku u organizaciji njegove firme, okončanog u januaru 2011, naglasio da se učesnici ne izjašnjavaju anonimno preko foruma za glasanje dostupnih svima. Uvažavaju se samo komentari klijenata "I-drimsa”, koji su već bili na putovanju.

Konačne rezultate preneo je i nemački list "Bild”, koji podseća da je na šestom mestu u svetu, ispred beogradskog, zajednički aerodrom za Keln i Bon. Iza nas ostali su stokholmska "Arlanda”, koja je osma na planeti i amsterdamski "Šiphol”, koji je deseti. Po ovom glasanju, prvoplasirana je vazdušna luka u Bangkoku, a slede je singapurška i hongkonška.

Ako se podaci sa "I-drimsa” uporede sa rezultatima godišnjeg istraživanja portala "World Airport Awards” o najboljim svetskim aerodromima, vide se značajne razlike. Ovaj sajt je specijalizovan za istraživanja među korisnicima aerodromskih usluga na blizu 400 vazdušnih luka širom sveta, dok je portal u Barseloni "onlajn” agencija.

I dok "I-drims” ocenjuje aerodrome u pet kategorija – generalni plasman, šoping, ugostiteljska ponuda, saloni za čekanje i "najgori od najgorih” – "World Airport Awards” ih ima petnaestak. Među njima su, osim najboljih deset, i odvojene top liste aerodromskih terminala, bezbednost, čistoća i higijena, transport prtljaga...

I – "Nikola Tesla” tamo se čak ni ne pominje.

Najbolje rangirani evropski aerodrom u generalnom plasmanu "World Airport Awards” sajta jeste amsterdamski "Šiphol”, koji je na tamošnjoj listi četvrti, a na "I-drimsu” deseti. Na užoj listi, koja se odnosi samo na "stari kontinent”, takođe nema Beograda kao ni na posebnim spiskovima najboljih u istočnoj ili južnoj Evropi.

Nalazi sa "World Airport Awards”, koji svake godine organizuje svečanu dodelu priznanja, izvedeni su iz desetomesečnog ispitivanja 12 miliona korisnika aerodroma iz 168 zemalja.

Vesti

strana 1 od 9225 idi na stranu