Porez na RTS već od leta

Novi zakon o elektronskim medijima predviđaće da se pretplata za RTS naplaćuje uz porez za nekretnine posebnim uplatnicama.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.03.2013.

15:13

Default images

Novi sistem trebalo bi da počne da se primenjuje tokom leta.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja zadužen za medije Dragan Kolarević kaže da će novi zakonski predlog biti završen do kraja prve nedelje marta.

Kolarević je rekao da će biti predloženo da se naknada za RTS i RTV naplaćuje uz porez za nekretnine posebnim uplatnicama, a novi sistem trebalo bi da počne da se primenjuje tokom leta.

"Predlog zakona o elektronskim medijima kojim će biti regulisano pitanje naknada za RTS i RTV, trebalo bi do kraja aprila da bude upućen Skupštini Srbije u hitnu proceduru, a cilj je da bude usvojen do leta", kazao je Kolarević.

On je rekao da će naredne nedelje biti održan još jedan sastanak sa stručnjacima Ministarstva finansija koji treba da predlože mehanizme naplate naknade za RTS i RTV, ali da se zasad zna da će pojedine socijalne i druge kategorije građana biti oslobođene te obaveze.

Prema njegovim rečima, naknada za RTS i RTV trebalo bi da se naplaćuje po sadašnjoj ceni od 500 dinara, odnosno oko 6.000 dinara godišnje, a još nije dogovoreno da li će se naplaćivati kvartalno, ili mesečno, sa 12 pojedinačnih uplatnica.

"Cilj je da se poveća naplata naknada za RTS i RTV, da bi te kuće bile finansijski stabilne i nezavisne", rekao je Kolarević i dodao da oko 70 odsto građana plaća porez na nekretnine i da je prognoza da bi taj procenat plaćao i naknadu za javne servise.

On je naveo da pretplatu za RTS trenutno plaća manje od 35 odsto građana koji imaju tu obavezu i da se procenjuje da će naplata TV pretplate uz račune za struju biti smanjena na 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: