Koliko košta korišćenje resursa

Ministarstvo finansija i privrede završilo je Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Javna rasprava je otvorena do 21. marta, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 28.02.2013.

21:41

Default images

Primena novih pravila počeće sa prvim danom sledeće godine.

Privreda, međutim, u predlogu novog zakona vidi opasnost od još većih troškova. Pre svih, kompanije koje posluju u oblasti rudarstva, jer će se osnovica naknade za korišćenje mineralnih resursa drugačije određivati.

"Naš rudnik imao je prošle godine prihod od 15 miliona evra i ove godine na osnovu različitih nameta u budžet bi trebalo da uplatimo više od 4,5 miliona evra", upozorio je Darko Vukobratović, direktor „Kontanga“.

"Sa planiranim povećanjem naknada obaveze će nam premašiti 50 odsto prihoda. Nećemo moći da izdržimo. Postoje samo dva rešenja, izbegavanje plaćanja obaveza ili gašenje kompanija. Gašenje znači gubitak 430 radnih mesta i 4,5 miliona evra za budžet. Prošle godine je već promenjena visina ove naknade sa tri na pet odsto prihoda. Ovo bi bilo drugo povećanje u kratkom roku."

Proizvođači mineralnih voda strepe od budućih iznosa naknada za korišćenje voda. I trenutni iznosi su, kažu, preveliki.

"Angažovali smo konsultantsku kuću da uradi analizu visnine naknada u Srbiji i sada smo po iznosima drugi u regionu", istakao je Bogdan Komlenac, iz kompanije „Knjaz Miloš“.

" Naša kompanija već sada plaća dva miliona evra godišnje. Svako dalje povećanje bi ugrozilo poslovanje. Samo „Knjaz Miloš“ među 40 proizvođača vode plaća i posebnu lokalnu taksu opštini Aranđelovac i to 500.000 evra godišnje."

Milica Bisić, savetnik ministra finansija, međutim, objašnjava da je ideja da se nađe prava mera kako bi se racionalno koristili resursi, ali kako bi bili i konkurentni.

"Zakon neće uvesti nijednu novu obavezu za kompanije niti povećati visinu postojećih", istakla je Milica Bisić.

"Visine naknada date u nacrtu nisu konačne i o njima je još moguće diskutovati. Jedna od novina je pravo dato kompanijama da se žale Ministarstvu finansija i privrede na iznos naknade koji im bude određene."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: