Dramatičan pad kupovne moći

Promet robe u januaru je za čak 26,2 odsto manji nego u decembru. Kupuje se samo osnovno, a preskaču slatkiši, sokovi, sirevi, namazi, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

21:20

Default images

Kupovna moć građana Srbije dramatično opada. Promet robe je u januaru za čak 26,2 odsto manji nego u decembru! Na međugodišnjem nivou, u odnosu na isti mesec prošle godine, prodaja je niža za 9,3 odsto.

Cene u Srbiji za godinu dana u proseku su povećane 12,8 odsto, ali svaki odlazak u prodavnicu to demantuje. Nema proizvoda koji proteklih meseci nije poskupeo.

Izveštaji trgovaca pokazuju da je od početka godine, u proseku, za 15 odsto opala prodaja mleka, pavlake i jogurta, za petinu mesa i konzervirane robe, dok je kod pojedinih čokolada i slatkiša taj pad dostigao 30 odsto! Pazare se samo najosnovnije namirnice, a sve je slabija prodaja skupljih slatkiša, sokova, sireva, namaza, suhomesnatih proizvoda.

Četvrtina potrošača meso kupuje povremeno, a 28 odsto njih znatno je smanjilo kupljene količine. Građani sve ređe odlaze u takozvane velike kupovine, obazriviji su u potrošnji jer im mesečna primanja ne dozvoljavaju više, pokazuju poslenja ispitivanja tržišta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: