Rudnik Grot bankrotirao

Vranje -- Oko stotinu rudara rudnika olova i cinka "Grot" iz Krive Feje protestovalo je ispred zgrade Skupštine opštine Vranje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su nezadovoljni zato što trenutni vlasnik nije sproveo reorganizaciju i tako je rudnik doveo do bankrotstva, a radnike ostavio bez posla.

Rudari su se obratili državnim institucijama i zatražili od njih pomoć jer će nakon pravosnažnosti odluke o bankrotstvu Privrednog suda iz Leskovca 1. marta, 294 zaposlena ostati bez posla.

Sud odluku obrazlaže tvrdnjom da trenutni vlasnik rudnika, jagodinska firma "Trend kompani" nije ispunila plan reorganizacije, nakon čega su se radnici obratili Apelacionom sudu, koji je potvrdio rešenje Privrednog suda iz Leskovca.

Rudare su primili gradonačelnik Vranja Zoran Antić i predsednik skupštine Dejan Tričković, koji su ih podržali u zahtevima da se rudnik vrati Agenciji za privatizaciju kako bi se dalje vodio postupak stečaja, rekao je predstavnik sindikata "Nezavisnost" Miodrag Stojković.

Stojković je rekao Tanjugu da rudari neće dozvoliti bankrotstvo i da im nije jasno zbog čega rudnik "Grot" kao ekonomski zdrava firma koja nije gubitaš i koja uspešno radi, mora da bankrotira, a da se zaposleni nađu na ulici.

Stečaj u rudniku "Grot" uveden je 2005. godine na predlog firme "Trend kompani", tadašnjeg najvećeg poverioca rudnika.

U međuvremenu stalno je otvoren konkurs za prijem novih rudara, ali je zainteresovanost mala, iako je plata blizu 50.000 dinara, obezbeđen prevoz do posla i slobodni dani nakon dvanaestočasovnog radnog vremena, a za one koji hoće da stanuju i smeštaj u samačkom hotelu u Krivoj Feji.

Vesti

strana 1 od 9228 idi na stranu