Klijenti tuže tri banke

Beograd -- Udruženje bankarskih klijenata, Efektiva, podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv tri banke.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovom tužbom se se traži zaštita kolektivnih interesa bankarskih klijenata, saopšteno je iz udruženja.

Kako je navedeno, radi se o prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosudja, a, kako je predsednik udruženja Dejan Gavrilović rekao Tanjugu, podneta je protiv Hipo Alpe Adrija, Pireus i EFG banke.
"Razlozi tužbe bazirani su na ispravljanju posledica koje je na korisnike kredita ostavilo, po nama nedopušteno ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i posledica jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži od strane banaka", navedeno je u saopštenju.
Gavrilović je objasnio, u izjavi Tanjugu, da su navedene tri banke izabrane "iz tehničkih razloga", odnosno zato što za njih postoji najviše dokumentacije.
U "Efektivi" smatraju da će uspeh u ovom sporu "u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj".

"Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima, koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća", saopštilo je to udruženje.
Oni su pozvali Narodnu banku Srbije "da na strani tužioca uzme učešće u ovom postupku, te da na taj način donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja koje je, takodje, doprinelo teškom položaju bankarskih klijenata".

strana 1 od 261 idi na stranu