Klijenti tuže tri banke

Udruženje bankarskih klijenata, Efektiva, podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv tri banke.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

12:23

Default images

Ovom tužbom se se traži zaštita kolektivnih interesa bankarskih klijenata, saopšteno je iz udruženja.

Kako je navedeno, radi se o prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosudja, a, kako je predsednik udruženja Dejan Gavrilović rekao Tanjugu, podneta je protiv Hipo Alpe Adrija, Pireus i EFG banke.
"Razlozi tužbe bazirani su na ispravljanju posledica koje je na korisnike kredita ostavilo, po nama nedopušteno ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i posledica jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži od strane banaka", navedeno je u saopštenju.
Gavrilović je objasnio, u izjavi Tanjugu, da su navedene tri banke izabrane "iz tehničkih razloga", odnosno zato što za njih postoji najviše dokumentacije.
U "Efektivi" smatraju da će uspeh u ovom sporu "u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj".

"Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima, koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća", saopštilo je to udruženje.
Oni su pozvali Narodnu banku Srbije "da na strani tužioca uzme učešće u ovom postupku, te da na taj način donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja koje je, takodje, doprinelo teškom položaju bankarskih klijenata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: