Marković: Ne kočim reforme u EPS-u

UO Elektroprivrede Srbije ne može da odobri zaduživanje kompanije za 300 mil. € bez stava vlasnika- Vlade Srbije- izjavio je predsednik UO EPS-a Aca Marković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.02.2013.

16:41

Default images

"Ja nisam čovek koji koči reforme u Elektroprivredi Srbije i koji nesazivanjem sednica Upravnog odbora sprečava razvoj kompanije, u kojoj radim više od 30 godina," naglasio je Marković, povodom tvrdnji da se odlaganjem sednica UO onemogućuje finansijska konsolidacija EPS-a.

Za važne odluke u EPS-u, kao što su restrukturiranje i zaduživanje kompanije, potrebne su konsultacije sa Vladom Srbije i ako Vlada kaže - jedan snabdevač i jedan operator distributivnog sistema, za šta se zalaže v.d. generalnog direktora EPS-a, mi ćemo ispoštovati taj stav i UO EPS-a će doneti takvu odluku, najavio je Marković.

Marković je ponovio da ne koči transformaciju i reorganizaciju EPS-a, kao ni finansijsku konsolidaciju preduzeća, uz novi dug od 300 miliona evra, već da se jasno zalaže za pravila rada, poštovanje procedura i uloge UO EPS-a i Vlade Srbije.

"Kao predsednik UO EPS-a, koga je imenovala Vlada Srbije, imam pravo i obavezu da od v.d. generalnog direktora EPS-a, koji predlažu Upravnom odboru donošenje raznih veoma važnih odluka za budućnost najvažnije srpske firme, tražim da pribavi od vlasnika EPS-a , nadležnih državnih organa i Vlade Srbije, mišljenje i stav povodom toga što on predlaže", precizirao je Marković.

Kako su se u međuvrenenu u samom EPS-u pojavile dileme da li da se do krajnog cilja - jedan javni snabdevač i jedan operator distributivnog sistema - krene odmah, bez dubljih analiza ili da do tog cilja stignemo postepeno posle određenog vremena, insistirao sam da pre nego što UO EPS-a donese te strateške odluke, svi zajedno , UO, v.d. generalnog direktora i resorno ministarstvo, odnosno Vlada Srbije, zajednički utvrdimo korake ka cilju koji nije sporan, dodao je Marković.

On je napomenuo da s obzirom da Zakonom o energetici nije utvrđen broj javnih snabdevača i operatora, takođe nije sporna oprezana i postupna transformacija pre svega distributivne delatnosti.

Povodom tvrdnji iz Elektroprivrede Srbije da bi ta kompanija već u martu ili aprilu mogla da bankrotira zbog finansijskih problema, u Ministarstvu energetike danas je Tanjugu rečeno da ono neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača strujom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: