Nikl se ipak kopa i na Mokroj Gori?

Beograd -- Kompanija Srbija nikl će insistirati da nastavi posao oko istraživanja nalazišta nikla u Srbiji i očekuje da će dobiti dozvolu i za Mokru goru.

Izvor: Beta
Podeli

Čelnik te kompanije Dragoslav Božović je kazao da Srbija nikl ima već dve dozvole za istraživanja na područjima opština Vrnjačka banja i Topola i da je podnela zahteve za još dve lokacije na Mokroj gori.

Božović je na pitanje novinara kako će prevazići neslaganje lokalnih vlasti oko istraživanja i eksploatacije nikla kazao da se predloženim rešenjima novog zakona "oduzima moć odlučivanja lokalnim samoupravama".

Prema njegovim rečima, to će onemogućiti da se bez stručne argumentacije i znanja obustavljaju poslovi.

Božović je kazao da će odluka o tome da li će se eksploatacija nikla obavljati u površinskim ili podzemnim kopovima biti doneta na osnovu toga na kojoj dubini je nalazište naglašavajući da je površinska eksploatacija jeftinija.

Istraživanju i eksploataciji nikla se protive lokalne samouprave, u strahu od zagađenja životne sredine.

Područje Mokre gore je zaštićeno područje - park prirode, a istraživanju nikla na tom području protivi se i režiser Emir Kusturica koja na Mokroj gori ima etno-selo Drvengrad.

Podsetimo i da je direktor Parka prirode Mokra Gora Emir Kusturica poručio je zagovornicima "prevaziđene ideje" da "od niklovanog paradajza u zaštićenom dobru - neće biti ništa“.

Srbija

strana 1 od 261 idi na stranu