Kanal Kinezima svetionik za Evropu

Beograd -- Ideja da se izgradi kanal Dunav-Morava-Vardar-Solun stara je 100 godina, a interesi Srbije, Makedonije i Grčke, država kroz koje bi prolazio - jasni su.

Izvor: Novosti
Podeli

Dve susedne države ne pokazuju poseban interes za projekat čiju je izradu oživela Vlada Srbije, ali se kao zainteresovana strana pojavila Kina.

Koji bi bili interesi ove velike zemlje, teritorijalno veoma udaljene od balkanske regije, da učestvuje u ovom skupom, gigantskom projektu?

Pre svega moglo bi biti reči o ekonomskim interesima, jer bi učešćem u projektu Kina uposlila svoje velike firme, kao i ljude. Kinezi žele robu da plasiraju na teritoriju Evrope i svoje najveće tržište - Evropsku uniju.

Da najveći interes za izgradnju projekta imaju kineske firme, rekao je i Džu Lijenši, savetnik kineske ambasade za ekonomiju.

"Taj projekat bio bi velika ekonomska šansa za naše firme, a pre svih zainteresovana je firma "Čajna grup korporejšen“, koja je radila najveću branu u Kini "Tri klisure“, kaže Džu za Novosti.

On navodi da srpska vlada i kineska država još nisu sklopile konkretan sporazum o izgradnji moravskog kanala:

Ministar Bačević, koji kaže da je kanal stogodišnji srpski san, ocenio je da su interesi Kine za ovaj projekat mnogostruki.

"Važno im je da njihova roba ovim plovnim sistemom mnogo lakše i jeftinije dopre do srednje i zapadne Evrope. Jedna velika država, koja ima toliko novca, koji želi da plasira u velike projekte, ne bi propustila tu šansu. Pitanje je da li tu šansu po povoljnijim uslovima može da ponudi i neko drugi. O tome ćemo još da razgovaramo", rekao je Bačević i naglasio:

"Onaj ko bude na Moravi u Srbiji bez obzira na to kakav vlasnički odnos bude bio, on je i geopolitički i geostrateški prisutan u tom delu Evrope".

Za sada, Srbija ima potpisan Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti izgradnje plovnog puta „Kanal Morava“ koji je 26. januara u Pekingu potpisao ministar Bačević i to sa predsednikom kineske kompanije „Čajna džezuba grup korporejšen“ Žen Đienguom.

Potpisanim protokolom, dogovorena je saradnja dve strane na izradi studije kojom će biti obuhvaćeni svi elementi koji se odnose na projekat u delu kroz Srbiju, sa osvrtom na Makedoniju i Grčku. Protokol predviđa i nastavak dobre saradnje Srbije sa pomenutom kineskom kompanijom, koja će se odnositi na pomoć kineskih eksperata i naučnika u oblasti geodetskih i geomehaničkih ispitivanja u Srbiji.

A, šta konkretno znači potpisivanje protokola?

"Realizacija protokola je obavezujuća, ali je pitanje do kog nivoa se stigne", kažu u Vladi. Protokole, inače potpisuju ministarstva nakon što dobiju ovlašćenje vlade.

"Protokoli se ne prave za adhok slučajeve. Ne postoji nijedan protokol da nije počela njegova realizacija. Ali, oblasti u kojima se potpisiju obuhvataju veliku lepezu pitanja i saradnja traje. Protokoli su osnov da se počne sa radom", kažu u vladi.

Inače, osim protokola, potpisuju se sporazumi i memorandumi, a najjači su međudržavni dokumenti koji moraju da se ratifikuju u Skupštini.

Vesti

strana 1 od 261 idi na stranu