Veći neoporezivi deo za penzije

NBS najavila da će od sutra biti povećan neoprezivi deo koji poslodavci uplaćuju zaposlenima u dobrovoljne penzijske fondove, sa 4.647 na 5.214 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2013.

17:02

Default images

Uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove koje uplaćuje poslodavac oslobadjena je plaćanja poreza na dohodak gradjana i doprinosa za socijalno osiguranje do iznosa od 5.214 dinara po zaposlenom mesečno, precizra se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da su plaćanja poreza oslobodjene uplate u istom iznosu koje poslodavac obavlja preko administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog.

U 2006. godini, kada su dobrovoljni penzijski fondovi započeli poslovanje, poreska olakšica je bila 3.000 dinara i od tada se, na osnovu odluka Vlade Srbije taj iznos uskladjuje sa visinom inflacije u prethodnoj godini.

Kako napominje NBS, uobičajeno je da se članovi fondova, prilikom opredeljivanja za visinu mesečnih uplata u penzijske fondove, rukovode utvrdjenom visinom neoporezivog iznosa, pa i prosečni iznos mesečnog doprinosa po članu fonda kontinuirano raste od osnivanja dobrovoljnih penzijskih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: