B92: Bačević o kanalu, isplativosti

"Kanal Dunav-Morava-Vardar neće zadužiti Srbiju, a ja pokušavam da sa građanima Srbije dosanjam stogodišnji san", kaže ministar rudarstva Milan Bačević.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2013.

15:20

Default images

Dva dana posle povratka iz Kine, ministar Bačević o tome šta je tamo potpisao govori najpre za B92.

*U Kini ste potpisali Protokol o razumevanju za studiju opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta Kanala Morava. Šta ste vi zapravo potpisali u Kini?

"Obaveza Srbije je izrada Prostornog plana posebne namene do granice sa Makedonijom, a obaveza druge strane je da nam prenese svoja iskustva besplatno".

Oni bi dakle finansirali sve svoje aktivnosti i jedina naša obaveza po protokolu je da im informacije kojima mi raspolažemo i faze i etape izrade prostornog plana koji mi budemo ovde sprovodili, a mi za to imamo sve neophodne resurse, stavimo na uvid i da zajedno ocenimo da li jedan ovakav projekat ima smisla ili nema.

Puno se spekulisalo oko cene finalnog projekta. Vi ste i sami rekli da je to od 10 do 12 milijardi dolara za deo kroz Srbiju. Da li i dalje stojite na tim projekcijama?

"Može prokopavanjem kanala da namena tog plovnog puta bude brodarenje, plovljenej borodovima a možemo da definišemo prostornim planom izgradnju irigacionih sistema, hidroelektrana, kargo centara, bescarinskih zona, skladišnih prostora, luka i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja koji direktno utiču na iznos na koji vi ciljate".

*A kako uopšte doći do tih para. Kredit se očigledno ne uzima u obzir?

"Nijedna jedina reč u tim razgovorima niti u Vladi Republike Srbije nije izgovorena a da se tiče novca. O tome će se razgovarati tek kada se razrade sve varijante ovako velikog projekta. Ovaj projekat ne zadužuje državu Srbiju niti će da je zadužuje." * A da li ste pitali Grke i Makedonce - bez njih ovaj projekat nije kompletan. Premijer Dačić bio je nedavno u Skoplju i kanal nije bila glavna tema razgovora sa makedonskim kolegom?

"Premijer Dačić nije čovek koji se bavi infrastrukturom i verovatno je imao drugi razlog posete. Ja sam dobio zvanični poziv makedonskog ministra nadležnog za ovu vrstu poslova i makedonsta javnost je upoznata sa namerama koje ima Srbija. Naravno da ima i Grčka. Oficijelni razbogovi nisu vođeni ali to ne znači da se neće pokrenuti u najskorije vreme".

*Ponekad se stiče utisak da je ovo vlada u kojoj svaki ministar ima svoj lični projekat - ministar Mrkonjić se asocira sa Koridorom 10, Velimir ilić gradi autoput do svog kraja. Je li ovo Vaš lični projekat?

"A da li vi mislite da su ministar Mrkonjić i Ilić lokalne patriote pa su se opredelile da se bave infrastrukturnim porjektima samo zbog toga što to vodi ka njihovim rodnim krajevima ili što ja jedan stogodišnji san Srbije pokšavam da oživim ili da ga dosanjam sa svim građanima Srbije? To nije lični projekat - niti je to moj privatni projekat niti je to projekat predsednika republike". *Jeste li zadovoljni podrškom koju imate u samoj Vladi? Čini se da kolege ministri nisu baš potrčali da vas brane dok ste bili odsutni...

"Znate šta, za velike stvari ljudima koji su ubeđeni u ispravnost onoga što rade nije potrebna nikakva odbrana. Ja mislim da imam tu podršku, da ću je imati i da će biti sve intenzivnija".

*Da li razmišljate da se povučete iz vlade ukoliko ovaj projekat ne bude realizovan?

"Do kraja jula ove godine, mi ćemo imati urađen prostorni plan posebne namene sa svim onim što mi želimo da sprovedemo. Pitanje je trenutka kad ćemo ga sprovesti. Moje mesto u Vladi meni mnogo manje znači nego što se vama čini. Ne zavisi od toga da li ću uspeti ili neću uspeti. Ovo je test za Vladu Republike Srbije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: