Srećna nova, poreska, akcizna 2013.

Poštovani posetioci, Biz redakcija sajta B92 želi vam prijatne Novogodišnje i Božićne praznike i sve najbolje u predstojećoj 2013.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2012.

22:07

Default images

Hvala vam na poverenju koje ste nam poklonili u proteklih 365 dana.

Srećna Nova godina!

Biz redakcija B92

Evo za kraj da vidimo šta nas to čeka u narednoj godini. Da li će nam broj 13 biti srećan u ekonomskom smlislu?

Kažu da će 2013. biti teška. Kako je učiniti lakšom?

Trgovci ne najavljuju poskupljenja životnih namirnica

Uredba o ograničenim maržama za osnovne životne namirnice na 10 procenata prestaje da važi danas, a sudeći po najavama iz velikih trgovinskih lanaca, cene tih proizvoda neće biti povećane posle Nove godine.

Kako tvrde trgovci, hleb, mleko, meso, brašno, ulje i šećer neće poskupeti, a uredba u proteklih godinu dana, koliko je bila na snazi, nije dala nikakve efekete za potrošače već je predstavljala mešanje države u slobodno tržište.

Pojedini trgovci očekuju posle Nove godine poskupljenja nekih slatkiša, prerađevina od voća, smrznutog povrća, "zdrave hrane", šlaga, pudinga, supa iz kesice, alkoholnih pića, kao i odredjenih vrsta kozmetike. Kao razlozi tih poskupljenja navedeni su povećanje cena repromaterijala i robe iz uvoza.

Nakon ukidanja Uredbe o ograničenim marža, poskupljenja se mogu očekivati u malim radnjama, jer u strukturi prodate robe osnovne životne namirnice imaju veliko učešće, a zarada na toj robi je daleko manja od operativnih troškova.

Situacija nije sjajna za trgovce jer ostale grane privrede ne funkcionišu kako treba, pa je potrošačka korpa "sve tanja" pa nas očekuje još jedna loša godina, poručili su iz te trgovine.

Vlada Srbije je 31. decembra 2011. uvela na šest meseci maržu za osnovne životne namirnice od 10 procenata, koja je 30. juna produžena na još šest meseci, tačnije do kraja ove godine.

Uredbom je ograničena marža na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obradjeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, govedje i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Od 1. januara novi budžet, akcize, naplata PDV-a...

Ilustracija (sxc.hu)
U Srbiji od 1. januara stupaju na snagu brojni zakoni, među kojima su najvažniji zakon o budžetu za 2013. godinu, o naplati poreza na dodatnu vrednost (PDV) po realizaciji roba i usluga, izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i izmene carinskog zakona.

Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pooštravaju se uslovi za odlazak u penziju, tako da će donja starosna granica za muškarce biti podignuta na 54 godine, a i žene će morati da rade četiri meseca duže - do 53 godine i četiri meseca života.

Radnici s beneficiranim radnim stažom moći će da podnesu zahtev za penziju tek sa navršene 54 godine života, a izuzetak su policijski službenici koji rade na složenim operativnim poslovima (zaposleni u BIA, VOA, VBA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija) koji mogu da se penzionišu sa 53 godine i šest meseci života i 21 godinom staža.

Od Nove godine na snagu stupaju i izmene Carinskog zakona, kojima se ukida obračunavanja zatezne kamate na carinski dug koji nije plaćen u propisanom roku. Izmene su bile potrebne i zbog usaglašavanja sa Zakonom o budžetskom sistemu koji predviđa da su svi prihodi budžetski, pa tako ni Uprava carina ne može da ima svoje prihode.

Takođe, veliki broj proizvoda od sutra će moći da se uvozi iz EU bez carine, a među njima su putnički automobili, bela tehnika, kućni aparati, automobilske gume, kućna hemija i druga roba široke potrošnje.

Na režimu bescarinskog uvoza iz EU biće bela tehnika: frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša, zatim ručni alat, motike, budaci, ašovi, ručne testere, gelovi za tuširanje, paste za zube, obuća, neke igračke, ali i neki prehrambeni proizvodi kao što su testenina, flaširana voda, čokolada...

Izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima, koje počinju da se primenjuju od 1. januara, uvodi se jedinstvena naplata za "muzički dinar", a takođe se uvodi i ograničenje na maksimalne iznose ove naknade, a zanatlije su oslobođene te dažbine i obaveze držanja fiskalnih kasa.

Zakon o PDV-u, koji je izmenjen ove godine, uveo je mogućnost utvrđivanja i plaćanja obaveza za PDV tek po naplaćenoj realizaciji robe i usluge i odredba tog zakona počeće da se primenjuje od 1. januara 2013. godine. Ovaj sistem naplate, prema tim zakonskim odredbama, mogu da primenjuju obveznici PDV-a čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih 12 meseci nije veći od 50 miliona dinara i koji su u tom periodu neprekidno bili evidentirani za obavezu plaćanja PDV-a.

Od 1. januara 2013. godine stupaju na snagu i izmene Zakona o privrednim komorama, koji je izazvao brojne polemike između predstavnika vlade i komorskog sistema.

Tim zakonom, koji je usvojen 2009. predvđeno je ukidanje obaveznog članstva u komorama, što bi, prema rečima predsednika Privedne komore Srbije Miloša Bugarina, moglo u potpunosti da razgradi ovu instituciju staru 155 godina.

Od sutra stupaju na snagu i nove akcize na gasna ulja i tečni naftni gas, ukolko se koriste kao motorno gorivo za prevoz lica i stvari.
Za gasna ulja akciza je do kraja ove godine 37 dinara po litri, a od 1. januara 2013. godine 39,50 dinara za istu količinu, dok će na gasna ulja namenjena prevozu tereta brodovima u unutrašnjem saobraćaju, poljoprivredi ili za grejanje, akciza biti 2,5 dinara po litru.

Ukoliko se tečni naftni gas koristi kao motorno gorivo u transportne svrhe, akciza će od 1. januara biti 19,21 dinar po litru, a za grejanje 4,40 dinara po litru.

Novi Zakon o javnim nabavkama počeće da se primenjuje od 1. aprila 2013. godine, a Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama od 31. marta 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: