Beograd kupuje 180 novih autobusa

Odbornici Grada Beograda usvojili su predlog za uzimanje kredita za nabavku 180 gradskih autobusa, vrednih oko 65 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

18:43

Default images

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naveo je da preuzima potpunu odgovornost za nabavku 180 autobusa za GSP, i sve poslednice koje to ima.

U dokumentu koji su odbornici usvojili, definisano je da ugovor o podršci ne predstavlja garanciju grada niti bilo kakvo plaćanje glavnice, kamate i drugih troškova kredita.

Ovih 180 autobusa su tek prva faza obnove voznog parka GSP-a. Kako je ranije najavljivano, naredne godine trebalo bi da bude kupljeno još 220 vozila.

Vrednost ovog posla procenjena je na 130,5 miliona evra. Polovinu sume pokriće kredit Evropska banka ya obnovu i rayvoj (EBRD), a ostatak bi trebalo da bude obezbeđen iz budžeta grada, GSP-a ili komercijalnih kredita domaćih banaka.

Tender za nabavku novih vozila bio je raspisan 4. septembra ove godine, a na njega se prijavilo ukuno sedam kompanija: “Ašok Lejland” iz Indije, “Iveko Irisbus” iz Češke, “Solaris” iz Poljske, nemački “Man”, švedska “Volvo bus korporacija”, ruska “Gaz grupa” i domaći “Ikarbus”. Poslednje dve kompanije su, međutim, dostavile nepotpune ponude.

Finansijski najbolju ponudu dostavila je indijska kompanija, ali će posao dobiti proizvođač koji ispuni uslove koje su propisali eksperti banke-kreditora (EBRD-a).

Tender na štetu domaćeg proizvođača?

“Ikarbus” je u novembru saopštio da su uslovi koji su posavljeni na tenderu takvi da ih domaći proizvođač ne ispunjava pa samim time ne može ni da učestvuje na tenderu, čak ni kao podizvođač.

u svojim uslovima traži da je kompanija koja učestvuje na tenderu imala prosečan godišnji promet od 20 miliona evra, likvidna sredstva, kao i neopterećenu imovinu vrednu najmanje pet miliona evra.

Dalje se traži da je u poslednjih pet godina ponuđač isporučio najmanje 400 autobusa ili da ima iskustvo isporučioca vozila u najmanje tri ugovora u poslednjih pet godina, od kojih svaki vredi najmanje 15 miliona evra. Pored toga traži se da je barem jedan od tih ugovora zaključen van zemlje proizvođača. Od svih ovih uslova Ikarbus ispunjava samo onaj da je u poslednjih pet godina isporučio najmanje 400 autobusa.

Prema uslovima tendera, novi autobusi bi trebalo da budu niskopodni, sa evro-pet motorom, klimatizovani i opremljeni rampama za osobe sa invaliditetom.

Opozicija protiv, SPS uzdržan

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Beograda Andreja Mladenović izjavio je da je ta stranka protiv odluke o zaduživanju Beograda za nabavku autobusa jer je Ministarstvo finansija jasno istaklo da Beograd ne može biti garant kredita koji treba uzeti od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prema toj oceni odluka o zaduživanju je protivzakonita i njom se dovodi u pitanje rad GSP-a, kazao je Mladenović i dodao da zbog te odluke "neko treba da ide u zatvor".

Mladenović je ukazao da se u tekstu ugovora o kreditu jasno vidi da će grad servisirati dug GSP-a prema EBRD-u i to subvencijama u visini od šest milijardi dinara godišnje.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić rekao je da se SNS prtotivi tom ugovoru, jer, je, očigledno da GSP nije u stanju da vrati kredit.

"Postavlja se pitanje kako će GSP moći da vraća milion evra svakog meseca po osnovu kredita", rekao je Jovičić.

Za odluku o uzimanju kredita glasao je 51 odbornik gradske skupštine. Predlog su izglasali odbonici Demokratske stranke, kao i četiri poslanika Partije ujedinjenih penzionera.

Protiv nabavke autobusa namenjenih Gradskom saobraćajnom preduzeću bilo je osam poslanika Demokratske stranke Srbije dok je uzdržano bilo 25 odbornika Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke.

Gradonačelnik Đilas izjavio je ranije danas da neslaganje DS-a i SPS-a o kupovini novih autobusa ne predstavlja uvod u njegovu smenu. Više o tome čitajte na našoj "Info" stranici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: