"I bankrot će doći sigurno"

Srbija se, malo-pomalo, još jednom našla na korak od bankrota. Dugovi su toliko narasli da će nas u 2013. samo kamate dnevno koštati dva miliona evra.

Srbija

Izvor: Blic, Kamatica

Utorak, 25.12.2012.

16:41

Default images

Koliki je to trošak najbolje pokazuje računica da za jedan dan finansiranja kamate možemo da izgradimo bolnicu, a za dva dana bismo mogli da napravimo školu.

Ipak, pitanje je koliko će Srbija u 2013. imati prostora za takva ulaganja jer će samo za kamate spiskati 750 miliona evra, dok treba misliti i na vraćanje glavnice od 4,5 milijardi.

Ekonomisti upozoravaju da mora da se kaže stop zaduživanju, inače će Srbija bankrotirati.

" I bankrot će doći sigurno, samo ne znamo tačno kada. Na to jasno ukazuje stagnantan rast proizvodnje, koji godinama traje, i ubrzano zaduživanje države", smatra ekonomista Miroslav Prokopijević.

Uz to, dodaje on, poslednji put smo se zadužili po kamati iznad pet odsto, koliko se zadužuju i zemlje u velikim finansijskim problemima poput Italije i Španije.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomske studije, kaže da nas sada od "grčkog scenarija deli još nekoliko koraka“. Krenućemo, kako kaže, u tom pravcu ako država ne uspe da zadrži kurs i inflaciju u planiranim okvirima.

"Za 2013. ključno je da li će se nastaviti rast javnog duga, što Vlada ne planira, ali svi drugi očekuju. Ako se to dogodi, biće potrebno dodatno smanjenje javne potrošnje ili povećanje poreza, a moguće i jedno i drugo. Pa ako to oduži recesiju, onda će održivost javnih finansija u Srbiji zaista biti dovedena u pitanje", tvrdi Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: