Za i protiv privatizacije Galenike

Ekonomisti smatraju da postoji šansa da se pronađe kupac za Galeniku, jer je to u osnovi zdrava fabrika a tržište lekova veoma značajno.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.12.2012.

13:06

Default images

međutim, sumnjaju da će država od privatizacije te fabrike dobiti veliki novac.

Dok ekonomista Milojko Arsić smatra da je privatizacija opravdana, njegov kolega, saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević ističe da bi Galenika trebalo da ostane u vlasništvu države, kao "stabilizator tržišta lekova"

"Galenika je kapacitet koji će sa svojim tržištem sigurno naći kupca", istakao je Kovačević u izjavi novinarima u subotu posle konferencije o izazovima za ekonomsku politiku Srbije u 2013. godini.

Ocenujući da je Galenika, u osnovi "vrlo zdrava fabrika, a tržište lekova značajno", Kovačević je izrazio žaljenje što takva fabrika "mora eventualno ići na prodaju".

Prema rečima Kovačevića, privatizacija bi mogla da se izvrši i dokapitalizacijom, a da u vlasništvo uđe i PIO fond, koji bi se na taj način "emancipovao" od republičkog budžeta.

On je podsetio da je Galenika bila vrlo uspešna na tržištu, navodeći da su gubici napravljeni u poslednje četiri godine posledica, pre svega odnosa, međusobnih potraživanja i dugovanja proizvođača lekova, veledrogerija i Fonda za zdravstevno osiguranje. Arsić sumnja da će, upravo zbog dugova, država dobiti neki veliki novac po osnovu privatizacije te fabrike, ali poručuje da je ona opravdana.

"Mislim da Galeniku treba privatizovati, ne zato što će država dobiti neke pare, nego zbog toga što bi se popravilo upravljanje tom fabrikom“, naveo je on i dodao da je iz tog razloga važno da Galeniku kupi poznata svetska farmaceutska kuća.

To je, kako je istakao, važno i za perspektivu delatnosti kojom se Galenika bavi, ali i za zaposlene u toj fabrici.

U Vladi Srbije je, u četvrtak 13. decembra, posle konsultacija kolaicionih partnera zaključeno da je trenutna finansijska pozicija Galenike neodrživa, a Ministarstvu finansija i privrede dat nalog da krene u pronalaženje strateškog partnera tom preduzeću.

Resorni ministar Mlađan Dinkić je potom najavio da će od nove godine biti raspisan međunarodni tender za prodaju te kompanije zbog visokih gubitaka od 170 miliona evra.

Tender za kupovinu većnskog učešća u Galenici, koji je Agencija za privatizaciju raspisala u decembru 2009. godine bio je aktuelan do proleća prošle godine kada je država odustala od privatizacije te državne kompanije.

Galenika je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 1,432 milijardu dinara i smanjenim poslovnim prihodom, a njenu gubici iz 2011. uvećani su na 26 miliona evra u ovoj godini.

Toj državnoj kompaniji Velefarm AD i BG Farm duguju 90 miliona evra, a Vlada Srbije je ranije ove godine garantovala kredit od 70 miliona evra koji je Galenika uzela kako bi podmirila svoje dobavljače i platila tekuce troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: