Pola radno sposobnih je nezaposleno

Beograd -- Vlada Srbije mora da reformiše radno zakonodavstvo kako bi smanjila nezaposlenost koja je kod radno sposobnog stanovništva veća od 50 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je poručeno na promociji studije "Politike za povećanje zaposlenosti i konkurentnosti radne snage", koju je finansirao USAID.

Ova studija je pokazala da čak dve petine nezaposlenih posao nema duže od pet godina, kao i da je 2011. u Srbiji bilo samo 2,17 miliona zaposlenih - manje od polovine (45,5 odsto) radno aktivnog stanovništva.
U studiji su dati i odredjeni predlozi za izmene Zakona o radu, poput produženja trajanja ugovora o radu na odredjeno vreme sa 12 na 24 ili 36 meseci, promene metode za obračun minimalne zarade, kao i pojednostavljenje procedura za otkaz.
Predloženo je i da se izmeni maksimalno ograničenje prekovremenog rada sa 10 sati sedmično, na 60 sati mesečno, omoguće moderniji oblici zapošljavanja kao što su rad u paru, rad na daljinu i da se pravo na otpremninu propiše samo za godine radnog staža provedene kod poslodavca koji isplaćuje otpremninu.
U studiji se predlaže i da se ciklus preraspodele radnog vremena produži na 12 meseci, što podoguje sezonskim poslovima i da se omogući privremeni premeštaj na drugo odgovarajuće radno mesto do 30 dana bez promene ugovora u o radu.

Srbija

Dinar u 2013. ulazi jači

Beograd -- Kurs dinara će u 2013. ući sa rekordnim porastom prema dolaru i prema evru, po 1,2 odsto, tako da će 3. januara ojačati za 1,37 dinara prema evru.

Srbija ponedeljak 31.12. 15:43 Komentara: 3

EPS i NIS potpisali ugovor

Beograd -- Elektroprivreda Srbije sklopila je ugovor sa Naftnom industrijom Srbije o snabdevanju strujom Rafinerije Pančevo u 2013. godini, vredan 13 miliona evra.

Srbija ponedeljak 31.12. 14:44 Komentara: 2

"EPS neće otpuštati radnike"

Beograd -- Reorganizacija Elektroprivrede Srbije, koja treba da bude sprovedena, nikako ne znači gubitak posla, strah i nesigurnost za zaposlene, kaže Aleksandar Obradović

Srbija ponedeljak 31.12. 12:23 Komentara: 9
strana 1 od 271 idi na stranu