Afera kukuruz i politička pozadina

Informacija o kancerogenim materijama u kukuruzu ovogodišnjeg roda plasirana je u javnost nepromišljeno i brzopleto, rečeno je na tribini "Zimska brazda“

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

20:06

Default images

Radi se o uobičajenim pojavama pojedinih patogena, koje se posebno javljaju u godinama sa poremećenim klimatskim uslovima, istaknuto je na tribini koju je u Subotici organizovalo udruženje "100 paora plus“.

"Ova godina je pogodovala razvoju te grupe patogena i u ovakvom spletu okolnosti oni mogu proizvesti afla toksine. Ali je, takođe, tačno da svake godine postoji rod koji je nečim zaražen, i to ne samo kod nas već svuda u svetu. Pri tom, pšenica je u većoj opasnosti od navedenih patogena, a jedan od kriterijuma kvaliteta pšenice za ljudsku upotrebu jeste upravo količina afla toksina. Kod nas nema takve opasnosti ni u rodu pšenice, a pogotovo kod kukuruza taj problem nije toliko izražen. Zato mi se čini da to ima nekakvu političku pozadinu“, napomenuo je samostalni savetnik za poljoprivredu Florijan Farkaš. Nekontrolisano plasiranje ovakve informacije, koja nije dovoljno proverena, može izazvati velike štete poljoprivrednim proizvođačima, rečeno je na tribini. Dodatni problem je što kod nas ne postoji primerena kontrola važnih ratarskih kultura prilikom skladištenja, kao što su kukuruz, pšenica i soja, pa je moguće da je određena količina kukuruza ipak imala u sebi gljivica koje su odgovorne za alfa toksine.

Učesnici tribine su ocenili da je neodgovorna izjava plasirana iz kompanije SGS o ugroženosti čitavog nacionalnog roda kukuruza na osnovu ispitivanja samo jednog prilično malog uzorka.

U svetlu sve bližeg evropskog tržišta i pravila koja na njemu postoje, poljoprivrednici su zatražili od države da odredi jasnu strategiju i smernice u razvoju agrara.

"Bez pomoći države, bez odgovarajućih premija i subvencija, poljoprivrednici u Srbiji neće moći da izađu na međunarodno tržište i uđu u tržišnu utakmicu sa evropskim proizvođačima, jer će tu bitku izgubiti. Pre svega zato što tamošnji poljoprivrednici imaju znatno veće subvencije, ali i zbog jasno definisanih agrarnih programa, koji im omogućavaju da sa sigurnošću planiraju svoju proizvodnju“, poručio je dr Veselin Lazić, potpredsednik Kluba "100 paora plus“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: