Zvanično: Zaraženo 7% kukuruza

Svi proizvodi od kukuruza u Srbiji su bezbedni i neće se dozvoliti da zaraženih sedam odsto dođe na trpeze građana.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2012.

15:01

Default images

To je zvanično saopštio načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić.

On je na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede kazao da su uzeti uzorci iz državnih robnih rezevri, fabrika stočne hrane i proizvođača palente pokazali da je aflatoksinom zaraženo sedam odsto kukuruza.

Kako je istakao Katanić, u silosima gde je otkriven zaraženi kukuruz biće preduzete mera da ta žitarica ne bude upućena u preradu bez toga da se prethodno ne smanji količina aflatoksina na bezbedan nivo. Katanić je kazao da su uzorci kukuruza ispitivani u laboratorijama u Bečeju i Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović istakao je da su proizvodi od kukuruza bezbedni i najavio da će Ministarstvo preduzeti mere protiv onih koji su proturili neosnovana informacije da su zaražene velike količine kukuruza. Golubović je dodao da je za upotrebu bezbedno i mleko.

Inače, u javnosti se oko zaražanog kukuruza digla velika prašina. Sve je počelo kada je pre desetak dana kada je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" iz Beograda utvrđeno prisustvo aflatoksina. Tako da je na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu.

Stručnjaci su odmah rekli da ne treba dizati paniku dok su privrednici izrazili bojazan zbog štete koja sledi. Oni su takođe naveli i da će štete biti bez obzira da li je kukuruz zaista otrovan ili se radilo o dezinformaciji. Bilo je i onih koji su tvrdili da je priča o zaraženom domaćem kukuruzu ishitrena i da je bez preciznih podataka plasirana u javnost i time je nanata velika šteta domaćim izvoznicima.

Po nekim procenama zaraženi kukuruz doneo bi nam finansijsku štetu od oko 46 miliona evra, upozoravali su ekonomisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: