Putin i Južni tok:Hajde da počnemo!

Gasovod Južni tok biće izgrađen po najvišim tehnološkim i ekološkim standardima kvaliteta, a Crno more neće biti ugroženo, kaže predsednik Rusije Vladimir Putin

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.12.2012.

16:19

Default images

Putin je danas otvorio radove na tom velikom energetskom projektu.

"Uveren sam da će posao biti uspešan. Hajde da počnemo", rekao je ruski predsednik, preneli su ruski mediji.

Ruska televizija je prenosila ceo tok ceremonije otvaranja radova, tokom koje je simbolično obavljeno prvo zavarivanje cevi na gasovodu kojim će se ruski gas dopremati do potrošača u evropskim zemljama.

Predsednik uprave kompanije "Gasprom" Aleksej Miler je naglasio da je početak radova na "Južnom toku" događaj "od istorijskog značaja", saopštila je kompanija "Gasprom".

"Taj projekat odražava težnju Rusije i zemalja južne i centralne Evrope da učvrste energetsku saradnju i izgrade novi pouzdani sistem isporuka ruskog gasa do evropskih potrošača".

Miler je dodao da "Južni tok", kao ogroman infrastrukturni projekat, daje snažan podstrek ekonomijama zemalja učesnica tog projekta. Na svečanom otvaranju radova je učestvovala i delegacija Srbije, sa ministarkom energetike Zoranom Mihailović na čelu.

Resorni ministri i predstavnici vlada učesnica u projektu gradnje "Južnog toka" su se po tradiciji potpisali na cev. U ime Srbije potpis je stavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Ponos je gledati srpsku zastavicu"

Foto:Beta
Među predstavnicima zemalja učesnica događaju su prisustvovali i rukovodioci energetskih kompanija učesnica u projektu, među kojima je bio i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On je rekao da je današnji početak gradnje Južnog toka jasan signal da će taj gasovod biti napravljen onako kako je i rečeno.

"Sa ponosom smo gledali srpsku zastavu koja je bila prva u nizu zemalja učesnica Južnog toka. Ovo je najzad jasan signal svima da će Južni tok biti izgrađen onako kako je i rečeno", kazao je Bajatović na ceremoniji početka gradnje tog gasovoda u gradu Anapa, na ruskoj obali Crnog mora.

Bajatović je dodao da su direktori svih kompanija koje su učesnice projekta Južni toka imali sastanke i razgovore kojima su prisustvovali i bankari koji nameravaju da prate finansiranje gasovoda.

"U svim zemljama postoje mogućnosti da počne gradnja Južnog toka i postoje obezbedjenja sredstva", kazao je on.

Bajatović je naveo da je neoficijelni predlog ruske strane bio da gradnja deonice Južnog toka u Srbiji počne 20. decembra i dodao da se konačni dogovor o datumu očekuje u toku dana. Sa ciljem diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa "Gasprom" realizuje projekat izgradnje "Južnog toka" po dnu Crnog mora do zemalja južne i centralne Evrope.

Morska deonica gasovoda ide od kompresorske stanice "Ruskaja" na ruskoj obali Crnog mora do obale Bugarske. Ukupna dužina podmorske deonice iznosi više od 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Projektovani kapacitet "Južnog toka" je 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Prve isporuke gasa tim gasovodom su planirane za kraj 2015, početak komercijalnih isporuka je predviđen u 2016, a postizanje punog kapaciteta do 2018.

Vrednosti projekta je više puta povećavana i sada se procenjuje na 16 milijardi dolara.

Izgradnjom "Južnog toka" će se baviti konzorcijum "Saut strim transport" u kojem 50 odsto akcija pripada ruskom "Gaspromu", 20 odsto udela ima italijanska energetska kompanija "Eni", a 30 procenata pođednako dele nemačka "Vinteršal" i francuska EdF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: