"Vojvodini privremeno finansiranje"

Novi Sad -- "Vlada Vojvodine nakon usvajanja republičkog budžeta za 2013. godinu prinuđena je na režim privremenog finansiranja, umesto budžeta Vojvodine za narednu godinu"

Izvor: Beta
Podeli

"Nije moguće da pokrajina usvaja budžet koji bi se zasnivao na "protivustavnim odredbama" republičkog Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu, jer bi tako i pokrajinska vlast prekršila Ustav", rekao je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

"Prinuđeni smo da idemo na privremeno finansiranje, jer bi predlaganje budžeta bilo protivno ustavnoj odredbi po kojoj vojvođanski budžet iznosi najmanje sedam procenata republičkog i po kojoj tri sedmine pokrajinskog budžeta mora biti plasirano u kapitalne investicije", objasnio je Radoman.

On je ponovio stav da republičke vlasti nisu poštovale ustavnu obavezu o finansiranju pokrajine i dodao da će vojvođanske vlasti pre donošenja budžeta za narednu godinu morati da sačekaju odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o budžtskom sistemu, a verovatno i o ustavnosti Zakona o budžetu za 2013. godinu.

Vlada Vojvodine je ranije uputila zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog propisa, dok je pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavio da će se i budžet naći pred Ustavnim sudom.

strana 1 od 271 idi na stranu